Μεσογειακή Διατροφή και Άνοια

Η Άνοια είναι μια σύγχρονη μάστιγα των αναπτυγμένων κοινωνιών και δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Μπορούμε όμως, να ελαττώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής της μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής που βασίζεται στη συχνή άσκηση και τη σωστή διατροφή. Όμως, ποια δίαιτα υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου Άνοιας;

Στόχος της διαιτητικής συμβουλής δεν είναι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, ιχνοστοιχείων ή βιταμινών (πολλά σκευάσματα που κακώς διατείνονται πως ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου), αλλά η αλλαγή του διαιτητικού προτύπου προς τη Μεσογειακή Δίαιτα, όπως αυτή τροποποιείται με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Η δίαιτα MIND (Mediterranean DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) είναι ένας συνδυασμός Μεσογειακής διατροφής και δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) και είχε παλαιότερα σχετιστεί με ελάττωση του κινδύνου γνωσιακής έκπτωσης.

Η δίαιτα DASH είναι σχεδιασμένη ώστε, να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, δίνοντας έμφαση αφενός σε τροφές πτωχές σε νάτριο και αφετέρου σε τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο: λαχανικά, φρούτα, ελαττωμένων λιπαρών γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, ψάρια και πουλερικά.

Η δίαιτα MIND βασίζεται σε τροφές που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου: λαχανικά, μούρα, ψάρια και ελαιόλαδο.

Στην δίαιτα MIND

  • προτιμούμε: ελαιόλαδο, ψάρι, ολικής αλέσεως δημητριακά, μούρα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, μικρή ποσότητα οινοπνεύματος
  • αποφεύγουμε: κόκκινο κρέας και παράγωγά του, ζυμαρικά, γλυκά, τυριά με πολλά λιπαρά, βούτυρο, μαργαρίνη, τηγανιτά

Απόστολος Σαφούρης
Νευρολόγος στον Άκτιο Αποκατάσταση