Άκτιος Οδηγός Βάρη

Ο Άκτιος Οδηγός στεγάζεται στη Βάρη Αττικής, στο πρώην Εκπαιδευτικό Κέντρο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) και όπως κάθε Μονάδα του Άκτιου, έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και τις εμπειρίες των καταξιωμένων συνεργατών του. Εξειδικεύεται:

 • Στη φροντίδα ανθρώπων που πάσχουν από Άνοια, μια διαταραχή που επηρεάζει το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου
 • Στην περίθαλψη ανθρώπων που χρειάζονται υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης από εγκεφαλικά, πτώσεις και κατάγματα
 • Στη φιλοξενία ηλικιωμένων που αναζητούν έναν προστατευμένο τρόπο διαβίωσης με νοσηλευτική φροντίδα, ιατρική επίβλεψη και δραστηριότητες

Ο Άκτιος Οδηγός θυμίζει περισσότερο παιδικό σταθμό, παρά στατικό ίδρυμα. Είναι ένας χώρος ζωής και ευεξίας, γεμάτος χρώματα, φως και μουσική. Με δυναμικά εναλλασσόμενη διακόσμηση, πίνακες, προσεγμένο φωτισμό, ζωγραφική, χειροτεχνίες και φωτογραφίες, αναδεικνύει τη ζωή των ενοίκων και τους βοηθά στον προσανατολισμό τους στο χώρο και στο χρόνο.

Τα χρώματα του Άκτιου Οδηγού ενισχύουν το φυσικό και τεχνητό φωτισμό της Μονάδας και καταστούν τη λειτουργία της πιο κατανοητή στους ενοίκους. Βασιζόμαστε στη γνώση πως τα ήπια χρώματα και όσα έχουν ως βάση τους το γκρι, τείνουν να μην γίνονται αντιληπτά από τους ηλικιωμένους. Αντίθετα, το ανοιχτό κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, τους είναι ορατά, ενθαρρύνοντάς τους ταυτόχρονα για δραστηριότητες. Επιπλέον, οι αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου προκαλούν μεγαλύτερο ερέθισμα σε άτομα με Άνοια.

Εγκαταστάσεις

Ο Άκτιος Οδηγός βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βάρης, δίπλα από τα Παιδικά Xωριά SOS. Έχει δυναμικότητα 118 κλινών, διαθέτει σαλόνια, τραπεζαρίες, φυσικοθεραπευτήριο -γυμναστήριο, κυλικείο, κομμωτήριο, αίθουσα home cinema, κήπο και βεράντες με μοναδική θέα στη θάλασσα. Το χαρακτηριστικό αυτής της Mονάδας του Άκτιου είναι τα ευρύχωρα δωμάτια και οι μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι. Η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων έχει ευχάριστο και χαρούμενο χαρακτήρα, γεμάτο ενέργεια και ζωή, ενώ μεταλλάσσεται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, αναλόγως της εποχής, δημιουργώντας θετικά συναισθήματα στους ηλικιωμένους και στους οικείους τους.

Ο Άκτιος Οδηγός διαθέτει μεγάλους και καλόγουστους κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται σαλόνια, τραπεζαρίες, αίθουσα home cinema, αίθουσες απασχόλησης και ψυχαγωγίας ενοίκων, κυλικείο, βεράντες με μοναδική θέα στη θάλασσα, ευρύχωροι και ασφαλείς διάδρομοι και κήπος. Η Μονάδα διαθέτει αίθουσα σεμιναρίων, χώρο φαρμακείου, αίθουσα υπολογιστών, φυσικοθεραπευτήριο (με όργανα γυμναστικής και Wii), βιβλιοθήκη και χώρο κομμωτηρίου. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του Άκτιου Οδηγού, όπως φυσικά και τα δωμάτιά του, διαθέτουν κλιματισμό και είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Στον Άκτιο Οδηγό απασχολείται μόνιμα Ιατρός Παθολόγος ο οποίος επισκέπτεται τη Μονάδα καθημερινά. Νευρολόγος επισκέπτεται ατομικά τους ενοίκους, χωρίς χρέωση, τρεις φορές την εβδομάδα, Πνευμονολόγος τους παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση, ενώ υπάρχει συνεργασία και με Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Στη Μονάδα λειτουργεί Νευρολογικό Ιατρείο για την αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης και συμπεριφοράς.

Ο Ψυχοκοινωνικός Τομέας του Άκτιου Οδηγού οργανώνει καθημερινά Ομάδες Απασχόλησης, Ομάδες Άσκησης και Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης. Επιπλέον, συντονίζει τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και την οργάνωση Εκπαιδευτικών και Επιμορφωτικών Σεμιναρίων, καθώς και των Ομάδων Υποστήριξης Συγγενών, σε μια προσπάθεια η Μονάδα να μην είναι ένα στατικό ίδρυμα, αλλά ένας χώρος ευζωίας, ψυχαγωγίας, προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης.

Στον Άκτιο Οδηγό καθημερινά λαμβάνουν χώρα:

 • Ομάδα Νοητικής Ενδυνάμωσης
 • Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης
 • Ομάδα Άσκησης
 • Ομάδα Θεραπείας μέσω της τέχνης (ζωγραφική, πηλός, κολάζ κ.α.)
 • Ομάδα Μουσικής (τραγούδι – χορωδία)
 • Ομάδα Προσανατολισμού στο χρόνο και το χώρο με ανάγνωση εφημερίδων και συζήτηση θεμάτων της επικαιρότητας
 • Ομάδα Τεχνολογίας (επαφή και γνωριμία με νέες τεχνολογίες, Internet, Wii κ.α.)

Σε εβδομαδιαία βάση λειτουργούν Ομάδες Χοροθεραπείας, Δραματοθεραπείας, Θεάτρου, Κίνησης, Άσκησης και Παιχνιδιού. Σε μικρότερες ομάδες των 2 έως 5 ενοίκων και όταν οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέπουν, παρέχεται η δυνατότητα εξόδου για καφέ ή φαγητό, η επίσκεψη σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και θέατρα ή μια απλή βόλτα στην πόλη.

Επιπλέον και ανεξαρτήτως των καθιερωμένων και σταθερών προγραμμάτων, παρέχεται η δυνατότητα για Ατομικές Συνεδρίες Νοητικής Ενδυνάμωσης με Ψυχολόγο ή Κοινωνικό Λειτουργό, καθώς και Μικρές Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης, αποτελούμενες από 3 – 4 άτομα. Οι Φυσικοθεραπευτές του Άκτιου Οδηγού μπορούν επίσης να πραγματοποιούν και Ατομικές Θεραπείες στους ενοίκους που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Ατομικής Φυσικοθεραπείας.

Ο Άκτιος Οδηγός παρέχει δωμάτια μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα που διαθέτουν μπαλκόνι, μπάνιο, τηλεόραση, κλιματισμό, τηλέφωνο που συνδέεται άμεσα με το τηλεφωνικό κέντρο και κουδούνι εσωτερικής επικοινωνίας δίπλα από κάθε κλίνη και στο μπάνιο.

Για να έρθετε με αυτοκίνητο

 • Από Λ. Βουλιαγμένης: Από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στρίβετε αριστερά στη Λεωφόρο Καλύμνου. Συνεχίζετε τη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο. Στο 2ο φανάρι μετά τη διασταύρωση προς Βάρκιζα, κάνετε αναστροφή με κατεύθυνση προς Βάρη. Στα 200m περίπου υπάρχει μία πινακίδα που γράφει ΣΕΟ. Στην επόμενη πινακίδα που γράφει ΣΕΟ στρίβετε στο δρομάκι δεξιά που πάει προς το βουνό. Εκεί βρίσκεται ο Ακτιος Οδηγός.
 • Από Αττική Οδό (προς Μαρκόπουλο): Βγαίνετε στην έξοδο Κορωπί και μπαίνετε στην Λ. Βάρης – Κορωπίου. Ακολουθείτε το δρόμο προς Βάρη – Γλυφάδα. Μετά τη Σχολή Ευελπίδων, περίπου στα 500m, υπάρχει μία πινακίδα που γράφει ΣΕΟ. Στην επόμενη πινακίδα που γράφει ΣΕΟ στρίβετε στο δρομάκι δεξιά που πάει προς το βουνό. Εκεί βρίσκεται ο Άκτιος Οδηγός.

Για να έρθετε με συγκοινωνία

 • Λεωφορείο 115, Γλυφάδα – Βουλιαγμένη – Κίτσι
 • Λεωφορείο 116 Γλυφάδα – Βάρη – Κίτσι (συχνότερα δρομολόγια)
 • Λεωφορείο 117 Γλυφάδα – Βουλιαγμένη – Βάρη
 • Λεωφορείο 120 Γλυφάδα – Βάρη – Προαστιακός Κορωπίου

Η Στάση Δυρραχίου είναι αυτή που εξυπηρετεί την πρόσβαση σας στον Άκτιο Οδηγό. Από τη Στάση Εκκλησία (που είναι λίγο πιο μακριά), περνάει το Λεωφορείο 171 που έρχεται από το Μετρό του Ελληνικού και κάνει τέρμα στη Βάρκιζα.

Εξειδίκευση στην Άνοια και Παρεμβάσεις
Φροντίδα Εγκεφαλικών και Καταγμάτων
Νοητική Ενδυνάμωση και Αξιολόγηση
Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας
Δραστηριότητες στον Άκτιο
Φυσικοθεραπεία και Άσκηση
Ειδικές Υπηρεσίες
Μέριμνα για Ανθρώπινο Δυναμικό

Άκτιος Οδηγός Βάρη

Λεωφόρος Ευελπίδων
Βάρη, 16672
+30 210 89 73 614 and +30 210 89 71 413
elderlycare@aktios.gr