Δραστηριότητες στον Άκτιο
Μια από τις βασικές κατευθύνσεις του Άκτιου είναι η απασχόληση των ενοίκων, μέσω της συμμετοχής τους σε Ομαδικές Δραστηριότητες. Ο Υπεύθυνος του Ψυχοκοινωνικού Τομέα αναλαμβάνει κάθε μήνα να καταρτίσει το Πρόγραμμα Απασχόλησης και να το εμπλουτίσει με Ομαδικές Δραστηριότητες, ανάλογες της χρονικής περιόδου που διανύουμε. Στο Πρόγραμμα αυτό αναγράφονται αναλυτικά οι Θεραπευτικές Ομάδες που θα λάβουν χώρα και οι Ειδικοί Επιστήμονες ή Εκπαιδευόμενοι της εκάστοτε Μονάδας που θα τα υλοποιήσουν.
Καθημερινά, πραγματοποιούνται Ομάδες Δραστηριοτήτων κατά την πρωινή και την απογευματινή βάρδια. Πιο συγκεκριμένα, στο καθημερινό πρόγραμμα όλων των Μονάδων του Άκτιου, έχουν ενταχθεί Ομάδες Σωματικής Άσκησης, Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης, Ομάδες Απασχόλησης, Θεραπευτικές Ομάδες, Ομάδες Κινηματογράφου, Ομάδες Συζήτησης κ.α. Η συμμετοχή των ενοίκων σε αυτές καθορίζεται από το επίπεδο νοητικής λειτουργίας τους, σε συνάρτηση φυσικά, με το βαθμό δυσκολίας της κάθε δραστηριότητας.
Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ενοίκων, ενώ η κατάρτιση του Μηνιαίου Προγράμματος Απασχόλησης, βασίζεται στην αξιολόγηση των ενοίκων ως προς το επίπεδο επικοινωνίας, λειτουργικότητας, ικανοτήτων, καθημερινής διαβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης – μια από τις πρώτες διαδικασίες που πραγματοποιούνται από τον Ψυχοκοινωνικό Τομέα, σε κάθε νέα εισαγωγή στον Άκτιο.
Μολονότι ένας άνθρωπος με Άνοια δίνει την εντύπωση πως έχει απωλέσει πολλές από τις ικανότητες που είχε όντας υγιής, εντούτοις προκαλεί μεγάλη εντύπωση το πόσο εύκολα και επιτυχημένα ανταποκρίνεται ο ίδιος άνθρωπος σε μια ευχάριστη δραστηριότητα. Μέσα από τη ζωγραφική μπορεί να εξωτερικεύσει την αγωνία και τα συναισθήματά του κατά ένα τρόπο ασφαλή και δημιουργικό. Μέσα από το τραγούδι μπορεί να αγγίξει δίχως φόβο, συναισθήματα και αναμνήσεις που λόγω της φύσης της ασθένειας βρίσκονται παγωμένα σε κάποιο μέρος εντός του στο οποίο δεν έχει πρόσβαση, πια. Ενδεχομένως και να αποτελούν πλέον, ένα συνονθύλευμα αγχογόνων εμπειριών και δυσάρεστων συναισθημάτων, με τα οποία η επαφή αποβαίνει οδυνηρή για τον ίδιο τον ασθενή, οπότε εδώ έρχεται η τέχνη και βοηθά.
Σε ομαδικό επίπεδο, οποιαδήποτε απλή δραστηριότητα μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι: εύρεση ονομάτων, παράγωγα λέξεων, παροιμίες, μεταφορές, σπαζοκεφαλιές, γλωσσοδέτες, φανταστικά ταξίδια σε γεωγραφικούς προορισμούς, συζητήσεις, γνωριμία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, κοινωνικοποίηση. Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων μεγαλώνει διαρκώς και δεν φαίνεται να έχει όρια, παρά μόνον αυτά που θα του βάλει η φαντασία.
Στον Άκτιο, πολλά από τα παιχνίδια διεξάγονται με τη χρήση νέων μέσων: ipad, Wii, projector, tablet, διαδραστικός πίνακας. Τα εργαλεία του σήμερα αποτελούν εξαιρετική βοήθεια ως προς την ορατότητα ενώ επιπλέον, βοηθούν και ενισχύουν τη διάδραση και την εξοικείωση των ενοίκων με τις νέες τεχνολογίες και τον κόσμο του σήμερα.
Οι Μονάδες του Άκτιου αποτελούν υπόδειγμα δίνοντας έμφαση στην Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη των ανθρώπων με Άνοια, μέσω της ύπαρξης ενός σταθερού καθημερινού προγράμματος ευχάριστων δραστηριοτήτων. Εξάλλου, από τη στιγμή που ουδέποτε θα στέλναμε τα παιδιά μας σε μια κατασκήνωση που δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να παίξουν, ας μη στερήσουμε και από τον πατέρα, τη μητέρα ή τον παππού μας τη δυνατότητα της ψυχαγωγίας, παράλληλα με την φροντίδα σε έναν χώρο ασφαλή και προστατευμένο.
- Ομάδα Νοητικής Ενδυνάμωσης
- Ομάδα Χωροχρονικού Προσανατολισμού
- Ομάδα Ειδησιογραφίας – Ομάδα Εφημερίδας
- Ομάδα Νέων Τεχνολογιών (επαφή και γνωριμία με το διαδίκτυο, Skype, Υou Τube, διαδίκτυο, υπολογιστές, tablet κ.α.)
- Ομάδα Μουσικής (Ομάδα Τραγουδιού, Ομάδα Χορωδίας, Ομάδα Ακρόασης και Συζήτησης με αφορμή τη μουσική)
- Ομάδα Παιχνιδιών και Απασχόλησης
- Ομάδα Ζωγραφικής, Χειροτεχνίας, Κατασκευών
- Ομάδα Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής
- Ομάδα Χορού – Ομάδα Κινησιοθεραπείας – Ομάδα Παραδοσιακών Χορών
- Ομάδα Θεάτρου – Δραματοθεραπεία
- Ειδικές Ομάδες που περιλαμβάνουν προγράμματα επανεκμάθησης και ενδυνάμωσης συμπεριφορών ατομικής υγιεινής και φροντίδας για ασθενείς με ανοϊκά σύνδρομα (πλύσιμο χεριών και σώματος, ανάπτυξη δυνατότητας προσωπικής ένδυσης και υπόδησης, καλλωπισμός κ.λ.π.)
Παράλληλα με τις Ομάδες Δραστηριοτήτων διεξάγονται πλήθος Ψυχαγωγικών Εκδηλώσεων που αποτελούν από μόνες τους μια σειρά ιδιαίτερων δραστηριοτήτων, γεμάτες ερεθίσματα απαραίτητα για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με Άνοια.
Ξεχωριστή θέση στις Δραστηριότητες του Άκτιου, όταν οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέπουν, έχουν και οι Εξωτερικές Δραστηριότητες:
- Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δράσεις της Κοινότητας (εορτασμός εθνικών επετείων, καλλιτεχνικά δρώμενα, αθλητικές διοργανώσεις κ.α.)
- Εκκλησιασμός
- Περίπατοι και επίσκεψη σε αναψυκτήρια ή καφετέριες της περιοχής
- Επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους
- Επισκέψεις σε τράπεζες, υπηρεσίες ή φορείς, για προσωπικές εκκρεμότητες
Η συμμετοχή των ενοίκων σε ατομικά, δυαδικά ή ομαδικά παιχνίδια, θεωρείται βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων τους, την όξυνση των αισθήσεων, την καλλιέργεια της σκέψης, της κριτικής ικανότητας και της ανάληψης πρωτοβουλιών. Το παιχνίδι μέσα στον Άκτιο γίνεται κατόπιν προσεκτικής μελέτης και συγκεκριμένου προγραμματισμού και πάντα υπό την επίβλεψη και το συντονισμό του Ψυχοκοινωνικού Τομέα.
- Με παζλ (κλασσικά παζλ, παζλ με χρώματα, παζλ με σχήματα, παζλ από ξύλο ή πλαστικό, Lego κ.α.)
- Με παιχνίδια κατασκευών
- Με επιτραπέζια παιχνίδια (ντόμινο, σκάκι, τάβλι κ.α.)
- Με τράπουλες
- Με μπάλες, μπαλάκια ή μπαλόνια Bowling
- Με κώνους, κρίκους και μπασκέτες δωματίου
- Παιχνίδια Ακοής, Αφής, Όσφρησης, Γεύσης, Όρασης Παιχνίδια δωματίου όπως παντομίμα, μίμηση ζώων, ρολόι κ.α.
- Διάφορα παιχνίδια μνήμης
- Παραδοσιακά παιχνίδια που παίζαμε παιδιά
- Κρεμάλα, σταυρόλεξο ή άλλα παιχνίδια για εξάσκηση του νου είτε με παραδοσιακούς τρόπους είτε στον διαδραστικό πίνακα
- Παιχνίδια γνώσεων (τύπου trivial)
- Παιχνίδια αυτοσχεδιασμού