Εξειδίκευση στην Άνοια και Παρεμβάσεις
Φροντίδα Εγκεφαλικών και Καταγμάτων
Νοητική Ενδυνάμωση και Αξιολόγηση
Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας
Δραστηριότητες στον Άκτιο
Φυσικοθεραπεία και Άσκηση
Ειδικές Υπηρεσίες
Μέριμνα για Ανθρώπινο Δυναμικό

Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας

Ο Άκτιος είναι ίσως ο πιο Εξειδικευμένος Οργανισμός Μακροχρόνιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων με Άνοια στην Ελλάδα. Το Δυναμικό Μοντέλο Λειτουργίας που ακολουθεί, λαμβάνει υπόψη του τόσο τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας, όσο και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής.

Στον Άκτιο θεωρούμε δεδομένο και αυτονόητο το δικαίωμα των ενοίκων μας στην ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα, σε αξιόπιστη και συχνή ιατρική παρακολούθηση, στην προσωπική υγιεινή, στο καθαρό περιβάλλον, στο καλό φαγητό, στην ασφάλεια, στον καλό τρόπο συμπεριφοράς, στην ευγένεια. Δεν αρκούμαστε όμως, μονάχα σε αυτά… Θεωρούμε εξίσου αυτονόητες τις ανάγκες για κοινωνικοποίηση, επικοινωνία, νοητική ενδυνάμωση, προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο, προσαρμογή, επανεκπαίδευση, έκφραση, έλεγχο του περιβάλλοντος, εκτόνωση, αποφόρτιση, κίνηση, σωματική άσκηση και κυρίως, για διαρκήανατροφοδότηση με νέα ερεθίσματα.

Ενδυναμώνουμε και ενεργοποιούμε τους ενοίκους μας με δυναμικό τρόπο.

Αυτό το πετυχαίνουμε παίζοντας με το χώρο και το χρόνο και χρησιμοποιώντας χρώματα και μουσική. Το Εξειδικευμένο Προσωπικό του Άκτιου αναλαμβάνει την οργάνωση και το συντονισμό πλήθους ευχάριστων δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων, εμπλουτίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητα των ηλικιωμένων και των ασθενών με Άνοια.

Η καθημερινή ζωή στον Άκτιο περιλαμβάνει
 • Προσδιορισμό στο χώρο και στο χρόνο
 • Παιχνίδια Νοητικής Ενδυνάμωσης
 • Επανεκμάθηση Δραστηριοτήτων
 • Κίνηση και άσκηση
 • Συμμετοχή σε απλές δραστηριότητες και διαδικασίες της καθημερινής ζωής
 • Ενημέρωση για το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι
 • Πληροφόρηση για εσωτερικά θέματα λειτουργίας
 • Συζήτηση και ανάπτυξη θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος
 • Συμμετοχή σε εξωτερικές δραστηριότητες όταν αυτό είναι δυνατό (επισκέψεις σε μουσεία, εκκλησίες, καφέ ή συγκεκριμένες επισκέψεις που εξυπηρετούν ειδική ανάγκη του ενοίκου π.χ. επίσκεψη σε τράπεζα)
 • Μουσική, τραγούδι, χορό
 • Δημιουργική απασχόληση (κηπουρική, ζωγραφική, χειροτεχνία, κεραμική, πηλός, κολλάζ, ζαχαροπλαστική κ.α.)
 • Παιχνίδι

Όλες οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις Μονάδες του Άκτιου, εντάσσονται σε έναν ενιαίο Προγραμματισμό Δραστηριοτήτων που ελέγχεται από τον Ψυχοκοινωνικό Τομέα και συμβαδίζει με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των ενοίκων.

Μετατρέπουμε τον χώρο μας σε μια «παιδική χαρά», μέσα στην οποία οι αδυναμίες που οφείλονται σε ασθένεια δεν καθιστούν κάποιον λιγότερο άξιο του δικαιώματος για ενεργή γήρανση και ποιότητα ζωής.  Στην Παιδική Χαρά του Άκτιου, το να ξεχνάς ή το να μη θυμάσαι, το να μην τα καταφέρνεις μόνος σου ή το να χρειάζεσαι νοσηλευτική φροντίδα, δεν είναι κακό.

Καθημερινά στον Άκτιο πραγματοποιούνται Ομάδες Δραστηριοτήτων στους κοινόχρηστους χώρους των Μονάδων. Οι Ομάδες αυτές στην ουσία συνιστούν αυτό που ονομάζεται μη φαρμακευτική παρέμβαση για ασθενείς με Άνοια και γενικότερα, για ηλικιωμένους ανθρώπους. Εξάλλου, οι έρευνες έχουν καταδείξει με τον πιο σαφή τρόπο πως, οι ασθενείς με Άνοια επωφελούνται τα μέγιστα από τον συνδυασμό χορήγησης της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και ασκήσεων για κινητοποίηση και εγρήγορση.

Ως μη φαρμακευτική παρέμβαση ορίζουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως

 • Νοητικές ασκήσεις
 • Ενημέρωση
 • Συζήτηση για την επικαιρότητα
 • Επανεκμάθηση συμπεριφορών ατομικής υγιεινής και φροντίδας
 • Ανάκληση αναμνήσεων
 • Καλλιτεχνικές δράσεις (μουσική, ζωγραφική, χειροτεχνίες κ.α.)
 • Παιχνίδι

Οι δραστηριότητες αυτές μοιράζονται κοινούς βασικούς στόχους: την κοινωνικοποίηση, τη νοητική ενδυνάμωση, τον προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο, τη διευκόλυνση στην προσαρμογή του ατόμου σε ένα νέο περιβάλλον, την εκτόνωση και αποφόρτιση, την παρουσίαση νέων ερεθισμάτων, τη σωματική άσκηση και ενεργοποίηση.

Συμπληρωματικά στις οργανωμένες και τακτές Ομάδες Δραστηριοτήτων, έρχονται να προστεθούν και οι συχνές εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις Μονάδες του Άκτιου, ενισχύοντας τον κοινό σκοπό. Την ενεργοποίηση και την ποιότητα ζωής.

Οι γιορτές στον Άκτιο στην ουσία αποτελούν μια υπενθύμιση της χρονικής περιόδου που διανύουμε, δίνοντας την ευκαιρία στο Προσωπικό του, στους ενοίκους, αλλά και στους συγγενείς, να συσφίξουν τις σχέσεις τους, να διασκεδάσουν και να αποφορτιστούν. Να γιορτάσουν τη συνύπαρξη…

Με τον τρόπο αυτόν τελικά, οι ένοικοι συνηθίζουν να διαμένουν στα δωμάτιά τους μόνον κατά τις ώρες της ανάπαυσης. Τον υπόλοιπο χρόνο τους τον περνούν συμμετέχοντας ενεργά σε δραστηριότητες, σε κοινόχρηστους χώρους γεμάτους ζωντάνια που τους κάνουν να αισθάνονται σημαντικοί και ξεχωριστοί. Με τον τρόπο αυτόν οι ένοικοι ζουν ουσιαστικά.

Όλη αυτή η διαδικασία ενισχύεται και διευκολύνεται ακόμα περισσότερο κι από την αμφίδρομη σχέση που έχει αναπτύξει ο Άκτιος με την κοινότητα (σχολεία, κολλέγια, δήμους, φορείς κ.α.). Ο Άκτιος συμμετέχει σε εκδηλώσεις της κοινότητας και η κοινότητα επισκέπτεται τις Μονάδες του Άκτιου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του.

Το Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας που εφαρμόζει ο Άκτιος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αναχρονιστική αντίληψη του στατικού ιδρύματος. Βασίζεται σε μια ευέλικτη οργανωτική δομή και χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα και διαρκή ανατροφοδότηση με την κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ένα μοντέλο ζωής!

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως, το ανθρώπινο δυναμικό, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και ο περιβάλλον χώρος δεν περιορίζονται σε μια στατική και μηχανική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά διακρίνονται από ευελιξία που επιτρέπει τον επαναπροσδιορισμό, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες των ενοίκων. Το θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται σε κάθε ανάγκη και ικανότητα, ο χώρος μεταμορφώνεται αναλόγως την εποχή και την κοινωνική περίσταση, ενώ η διατροφή, διαθέτει ποικιλία και ικανοποιεί τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ενοίκων, τις συνήθειες και τα γούστα τους.

Εξίσου σημαντική για την ουσιαστική φροντίδα των ενοίκων, αναδεικνύεται και η ύπαρξη ενός σταθερού προγράμματος καθημερινών δραστηριοτήτων, με αφετηρία την ικανοποίηση των βασικών βιολογικών αναγκών τους (αφύπνιση, σίτιση, αφόδευση, ούρηση, ύπνος).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δραστηριότητες ευχάριστες που τους κινητοποιούν (παιχνίδια, νοητική ενδυνάμωση, συζήτηση ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες), αλλά και πιο απλές, διαδικαστικές δραστηριότητες που συχνά είναι δυσάρεστες (μπάνιο, προσωπική υγιεινή, λήψη φαρμακευτικής αγωγής).

Το σταθερό πρόγραμμα είναι απαραίτητο γι’ αυτό και εφαρμόζεται πιστά. Το χρονοδιάγραμμα της ημέρας είναι αυστηρό, διότι με τον τρόπο αυτόν ελαχιστοποιούνται οι αφορμές άγχους και τα στρεσσογόνα ερεθίσματα, ενώ προλαμβάνονται οι περιττές ανησυχίες, ο εκνευρισμός και κάθε απρόοπτη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό συναίσθημα (όπως η ενούρηση).

Παρά την αναγκαιότητα της ύπαρξης σταθερού προγράμματος, στον Άκτιο η τήρηση του προγράμματος δεν γίνεται αυτοσκοπός. Διαθέτουμε την επίσηςαπαραίτητη ελαστικότητα, ώστε να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε και να προσαρμόζουμε και τους ενοίκους μας σε μια καθημερινότητα που διατηρεί και ενισχύει το μέγιστο της αυτονομίας τους – στοιχεία εξίσου σημαντικά.

Στις Μονάδες του Άκτιου, συνδυάζουμε το Δυναμικό Μοντέλο Λειτουργίας με την ύπαρξη ενός σταθερού Προγράμματος Δραστηριοτήτων, προσφέροντας ένα ασφαλές πλαίσιο για ηλικιωμένους και άτομα με Άνοια. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε ένα υψηλότατο επίπεδο φροντίδας και κυρίως, διασφαλίζουμε τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και τη διατήρηση της προσωπικότητας του κάθε ενοίκου.

Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά σε εσάς, στο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους συνεργάτες των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος ή να επισκέπτεστε τις εγκαταστάσεις μας, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, 09:00 - 21:00, κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνία