Εξειδίκευση στην Άνοια και Παρεμβάσεις
Φροντίδα Εγκεφαλικών και Καταγμάτων
Νοητική Ενδυνάμωση και Αξιολόγηση
Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας
Δραστηριότητες στον Άκτιο
Φυσικοθεραπεία και Άσκηση
Ειδικές Υπηρεσίες
Μέριμνα για Ανθρώπινο Δυναμικό

Ειδικές Υπηρεσίες

Βραχύχρονη Φιλοξενία

Η Βραχύχρονη Φιλοξενία αποτελεί μια παροχή του Άκτιου που αφορά σε ολιγοήμερη παραμονή ενός ηλικιωμένου στις εγκαταστάσεις μας. Συγκεκριμένα αφορά σε παραμονή από 3 μέρες έως 1 εβδομάδα και απευθύνεται κυρίως στους άμεσους φροντιστές των ανθρώπων με Άνοια, προσφέροντάς τους την ιδανική λύση για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να απέχουν από τη φροντίδα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα (ταξίδι, επαγγελματικοί λόγοι, ανάγκες ξεκούρασης και αποφόρτισης). Ο άνθρωπος που φροντίζετε, ο συγγενείς σας, ο φίλος σας που δεν τα καταφέρνει μόνος, κατά την περίοδο που θαφιλοξενηθεί στον Άκτιο θα βρίσκεται σε δυναμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα του παράσχουμε ασφάλεια, ποιότητα φροντίδας και ποιότητα ζωής.

Η Βραχύχρονη Φιλοξενία είναι μια εξαιρετική λύση για την κάλυψη αναγκών προσωρινής διαμονής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ασφαλές μέσο σταδιακής μετάβασης και προσαρμογής στη Μόνιμη Διαμονή στον Άκτιο. Όσοι αποφασίσουν πως η ιδανική λύση για τον άνθρωπό τους είναι τελικά η μόνιμη διαμονή σε μια Δυναμική Μονάδα Φροντίδας που παρέχει πλούσιες δραστηριότητες και εξειδικευμένες παρεμβάσεις, μπορούν να κάνουν μια πρώτη δοκιμή μέσω της Βραχύχρονης Φιλοξενίας. Κατά τη διάρκειά της, το εξειδικευμένο Προσωπικό του Άκτιου (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές) θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον ίδιο τον φιλοξενούμενο, αλλά και με εσάς, για σταθερή ενημέρωση και συνεργασία.

Σταθμός Ημερήσιας Απασχόλησης

Ο άνθρωπός σας μπορεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Άκτιου για μια ημέρα. Κατά την παραμονή του στο Σταθμό Ημερήσιας Απασχόλησης του Άκτιου, θα συμμετάσχει στις καθημερινές μας δραστηριότητες (Ομάδες Φυσικοθεραπείας, Νοητικής Ενδυνάμωσης, Χορωδίας, Δραματοθεραπείας, Μουσικοθεραπείας ή άλλες), ενώ θα έχει την ευκαιρία να γευματίσει παρέα με άλλους ανθρώπους, υπό τη δική μας ασφαλή επίβλεψη. Παράλληλα και εάν οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να συμμετάσχει σε κάποια ομαδική έξοδο για καφέ ή σε κάποια εκδρομή, στολίζοντας έτσι την καθημερινή του ρουτίνα με μια ευχάριστη νότα. Με ένα ευχάριστο και τονωτικό διάλειμμα!

Κατά την παραμονή σου σε εμάς, Εξειδικευμένοι Νοσηλευτές θα αναλάβουν την ασφαλή νοσηλευτική φροντίδα του ανθρώπου σας (χορήγηση φαρμάκων, ιατρικές μετρήσεις, σίτιση, ατομική υγιεινή, μπάνιο), ενώ επιπλέον θα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνει χρήση των παροχών καλλωπισμού του Άκτιου (υπηρεσίες κομμωτηρίου, περιποίησης, μανικιούρ και πεντικιούρ).

Η παραμονή του ανθρώπου σας στο Σταθμό Ημερήσιας Απασχόλησης, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να λάβει μέρος στις Δοκιμασίες Αξιολόγησης για τις Βασικές Νοητικές Λειτουργίες του (MMSE) και την παρούσα συναισθηματική του κατάσταση (GDS). Παράλληλα, μπορεί να λάβει μέρος σε κάποιο Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας και Άσκησης, καθώς η κινητοποίηση συμβάλει καταλυτικά στη διατήρηση της δυνατότητας αυτοεξυπηρέτησης των ανθρώπων με Άνοια και στην πρόληψη των ατυχημάτων και των πτώσεων.

Με την εγγραφή στα Προγράμματα Φυσικοθεραπείας και Άσκησης του Άκτιου, παρέχεται ελεύθερη χρήση του εξοπλισμού μας σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Επιπλέον, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και με τη χρήση της ψηφιακής κονσόλας Wii της Nintento, οι επισκέπτες με Άνοια μπορούν να αθληθούν, να κάνουν σκι, να παίξουν μπόουλινγκ, τένις ή ξιφασκία και παράλληλα να εξασκήσουν την ισορροπία τους και να γυμναστούν.

Εξοπλισμός του Άκτιου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φιλοξενούμενοι στο Σταθμό Ημερήσιας Απασχόλησης:

 • Φορητό μηχάνημα ηλεκτροθεραπείας με ρεύματα TENS
 • Φορητό υπέρηχο
 • Στατικό ποδήλατο ενεργητικής γυμναστικής
 • Στατικό ποδήλατο παθητικής γυμναστικής
 • Ειδικές σκάλες και διάδρομος βάδισης
 • Ηλεκτρικό διάδρομο
 • Πολυμηχάνημα
 • Ελλειπτικό μηχάνημα
 • Wii fit / sports

Κατά την αποχώρηση του ανθρώπου σας από τον Άκτιο, θα λάβετε πλήρη ενημέρωση για την ημερήσια παραμονή του, για τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων στις οποίες υπεβλήθη και για τους πιθανούς τρόπους άμεσης παρέμβασης και επίλυσης των προβλημάτων που έχει φέρει η Άνοια στην καθημερινότητά του.

Μεμονωμένες Υπηρεσίες Φροντίδας που παρέχονται στο Σταθμό Ημερήσιας Απασχόλησης του Άκτιου:

 • Νοσηλευτικές Παρεμβάσεις
 • Προσωπική υγιεινή – μπάνιο
 • Καλλωπισμός, κούρεμα, μανικιούρ, πεντικιούρ
 • Υπηρεσίες μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων
 • Ατομική φυσικοθεραπεία
 • Ολοκληρωμένη Νευροψυχολογική Αξιολόγηση
 • Ατομική και Ομαδική Νοητική Ενδυνάμωση
 • Συμμετοχή σε εξόδους και εκδρομές
Φροντίδα στο Σπίτι

Ο Άκτιος εφαρμόζει Πρόγραμμα Φροντίδας στο Σπίτι που απευθύνεται σε ηλικιωμένους και στις οικογένειές τους που χρειάζονται ενίσχυση, αλλά και περαιτέρω εκπαίδευση στην καθημερινή φροντίδα. Εργαζόμενοι στον Άκτιο μπορούν να επισκέπτονται ηλικιωμένους στα σπίτια τους, κατόπιν ραντεβού. Παρέχονται υπηρεσίες εκπαίδευσης των φροντιστών, προσωπικής υγιεινής των ηλικιωμένων (μπάνιο, καθημερινή φροντίδα κλπ), διατροφή, ψώνια, απασχόληση και συντροφιά.

Ανακουφιστική Φροντίδα

Στο πλαίσιο της Μονάδας Διαβίωσης για ανθρώπους με Άνοια, στον Άκτιο λειτουργούν δωμάτια ανακουφιστικής φροντίδας. Εκεί μπορεί να απασχολείται Αποκλειστικός Νοσηλευτής όλο το 24ωρο.

Τα Δωμάτια Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι πλήρως εξοπλισμένα με:

 • Νοσοκομειακές κλίνες, ηλεκτροκινούμενες ή μη, με θέσεις για στήριξη ορού
 • Αεροστρώματα
 • Λουτρό ΑΜΕΑ
 • Παροχή οξυγόνου
 • Επαυξημένο φωτισμό νυκτός
 • Κλιματισμό

Στην Ανακουφιστική Φροντίδα παρέχονται:

 • Υπηρεσίες φιλοξενίας και εξυπηρέτησης συνοδού
 • Φυσικοθεραπεία
 • Χρήση εξοπλισμού παθητικής γυμναστικής και άσκησης
 • Υπηρεσίες φιλοξενίας και εξυπηρέτησης συνοδού
Προγράμματα αξιολόγησης

Νευροψυχολογική Αξιολόγηση

Η Νευροψυχολογική Αξιολόγηση βοηθά στην εκτίμηση της γνωστικής λειτουργίας και της γενικότερης λειτουργικότητας. Συμβάλλει επίσης στην οργάνωση της παροχής φροντίδας, των φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων καθώς και στην έγκυρη πρόγνωση και πρόληψη καταστάσεων.

Η πλήρης Νευροψυχολογική Αξιολόγηση αποτελείται από:

 • Νοητική Αξιολόγηση

  Αφορά στην αξιολόγηση των επιμέρους νοητικών λειτουργιών, της λειτουργικότητας του ασθενούς και της συναισθηματικής κατάστασής του, μέσω της λήψης πληροφοριών από τους φροντιστές. Στη Νοητική Αξιολόγηση δίνεται η δυνατότητα διαφοροδιάγνωσης για τους τύπους Άνοιας που υπάρχουν. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται αποτελούν ένα έγκυρο και αξιόπιστο φάσμα νοητικών αξιολογήσεων το οποίο μας βοηθά στη συνέχεια στην οργάνωση εξατομικευμένων προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης.

 • Ψυχολογική Αξιολόγηση

  Αφορά στην εκτίμηση στοιχείων ψυχοπαθολογίας που πιθανώς επηρεάζει την συμπτωματολογία της Άνοιας και συνεπώς, καθορίζει τον τρόπο παρέμβασης στη φροντίδα του ανθρώπου, σε όλους τους άξονές της (φαρμακοθεραπεία, νοητική ενδυνάμωση, νοσηλευτική παρέμβαση, τρόπος οργάνωσης πλαισίου κοινωνικής συνδιαλλαγής και επικοινωνίας).

 • Αξιολόγηση από Νευρολόγο

  Αφορά σε ολοκληρωμένη κλινική εκτίμηση από Νευρολόγο που θα συμβουλεύσει έγκυρα και αξιόπιστα. Η εξέταση των αποτελεσμάτων μιας πλήρους Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης αποτελεί ένα εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού για οποιοδήποτε Πρόγραμμα Αξιολόγησης σας ενδιαφέρει.

Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια

Στον Άκτιο διοργανώνουμε σεμινάρια για φροντιστές ηλικιωμένων και ατόμων με Άνοια, αλλά και για επαγγελματίες υγείας. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην καλύτερη κατάρτιση των φροντιστών ή συγγενών των ανθρώπων με Άνοια και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φορτίου που προκύπτει από τη φροντίδα τους, καθώς και την ανακούφιση από το άγχος και τη θλίψη.

Στον Άκτιο θέλουμε να μεταλαμπαδεύουμε τις γνώσεις μας σε όσους τις χρειάζονται και επιθυμούμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες με τους συγγενείς των ηλικιωμένων και τους συναδέλφους μας.

Εκτός από τα σεμινάρια σας παρέχουμε τη δυνατότητα να κλείσετε και ένα ραντεβού για Ατομική Συνάντηση με κάποιον από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας του Άκτιου. Στις Ατομικές Συναντήσεις μπορούμε να απαντήσουμε στους προβληματισμούς σας, να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε και να αποδεχτείτε την Άνοια και τη νέα κατάσταση που έχει επιφέρει στη ζωή σας και κυρίως, να σας κάνουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών που φέρνει το έργο της φροντίδας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού για Ατομική Συνάντηση και για να ενημερωθείτε για τα προσεχή Σεμινάρια που διοργανώνουμε.

Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά σε εσάς, στο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους συνεργάτες των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος ή να επισκέπτεστε τις εγκαταστάσεις μας, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, 09:00 - 21:00, κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνία