Εξειδίκευση στην Άνοια και Παρεμβάσεις
Φροντίδα Εγκεφαλικών και Καταγμάτων
Νοητική Ενδυνάμωση και Αξιολόγηση
Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας
Δραστηριότητες στον Άκτιο
Φυσικοθεραπεία και Άσκηση
Ειδικές Υπηρεσίες
Μέριμνα για Ανθρώπινο Δυναμικό

Άκτιος Διαφορετικός

Άκτιος Φωτεινός

Οι Μονάδες του Άκτιου αποτελούνται από χώρους ιδιαίτερους γεμάτους μουσική, χρώμα, φως. Η δυναμικά εναλλασσόμενη διακόσμηση, οι πίνακες, ο φωτισμός, τα έργα ζωγραφικής, οι χειροτεχνίες και οι φωτογραφίες, αναδεικνύουν τη ζωή των ενοίκων μας, βοηθώντας τους ταυτόχρονα και στον προσανατολισμό ως προς το χώρο και το χρόνο. Επιδιώκουμε ο Άκτιος να μην είναι ένα συμβατικό κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά να διαθέτει και να εκπέμπει την ατμόσφαιρα και την ενέργεια ενός παιδικού σταθμού. Να είναι ένας χώρος ζωής και ευεξίας!

Στις Μονάδες του Άκτιου απασχολούνται εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων με κοινό σκοπό τους την ολιστική προσέγγιση και φροντίδα των ηλικιωμένων ενοίκων μας. Διπλωματούχοι Προϊστάμενοι Νοσηλευτές, Υπεύθυνοι Βαρδιών και ειδικά εκπαιδευμένοι Νοσηλευτές και Φροντιστές, διασφαλίζουν υψηλότατο επίπεδο νοσηλείας και φροντίδας όλο το εικοσιτετράωρο.

Στις Μονάδες μας απασχολούνται Παθολόγοι, Γηρίατροι, Νευρολόγοι και Πνευμονολόγος, ενώ συνεργαζόμαστε και με Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Η δυναμική προσέγγιση που ακολουθούμε συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενοίκων, μέσω ενός συνόλου δράσεων και δραστηριοτήτων συμμετοχής και απασχόλησης.

Στον Άκτιο απασχολούνται με πλήρη απασχόληση Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Φυσικοθεραπευτές, ενώ εκπαιδεύονται κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές – φοιτητές Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής, Εργοθεραπείας, Δραματοθεραπείας και Μουσικοψυχοθεραπείας. Ο Δρ Κωστής Προύσκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Άκτιου,είναι Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογική Αξιολόγηση σε Οργανισμούς και Διδακτορικό στη Γεροντολογία.

Ο Ψυχοκοινωνικός Τομέας του Άκτιου οργανώνει καθημερνά Ομάδες Απασχόλησης, Ομάδες Άσκησης και Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης. Επίσης, συντονίζει τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και οργανώνει Εκπαιδευτικά και Επιμορφωτικά Σεμινάρια, καθώς και Ομάδες Υποστήριξης Συγγενών, σε μια προσπάθεια οι Μονάδες μας να είναι χώροι ευζωίας, ψυχαγωγίας, προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης και όχι στατικά ιδρύματα.

Στον Άκτιο μαγειρεύουμε στα μαγειρεία μας, σπιτικά και νόστιμα. Το μενού μας διαμορφώνεται ανάλογα με τις εποχές, τις προτιμήσεις των ενοίκων, τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής οικογένειας, ενώ βασίζεται κυρίως στη μεσογειακή διατροφή, αλλά και τη διεθνή κουζίνα. Επειδή στον Άκτιο προερχόμαστε από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, στα τραπέζια μας βρίσκουν πάντα τη θέση τους διάφορες τοπικές σπεσιαλιτέ: παστιτσάδα και σοφρίτο από την Κέρκυρα, χοιρινό με σέλινο από την Μακεδονία, τραχανάς από την Στερεά Ελλάδα, χυλοπίτες από την Πελοπόννησο, πίτες από την Ήπειρο, ντάκος από την Κρήτη, όσπρια και λαδερά, σπιτικές πίτσες, club sandwich, σουφλέ τυριών και ζυμαρικών, αγκινάρες αλά πολίτα και τόσα άλλα! Όλα τα γεύματα συνοδεύονται από σαλάτες φρέσκων ή βραστών λαχανικών και τυριά, ενώ δε λείπουν οι γευστικές παρασπονδίες με χειροποίητα και αγνά γλυκά. Ανάμεσα στα μεγάλα γεύματα και σε τακτά χρονικά διαστήματα σερβίρονται γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέμες, ρυζόγαλα, γιαούρτια), φρουτόκρεμες, κομπόστες, δημητριακά σε διάφορες μορφές, ροφήματα, αναψυκτικά, χυμοί, κέικ και βουτήματα.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για συγκεκριμένες δίαιτες ενοίκων και ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες ή επιθυμίες. Το πρόγραμμα διατροφής προβλέπει καθημερινώς την παροχή εναλλακτικού μενού, τόσο στο γεύμα, όσο και στο δείπνο, ενώ πάντα προσφέρεται επιλογή για χορτοφάγους. Το μενού αλλάζει σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώνεται ως προς την ποιότητα και τη θερμιδική του αξία από Διαιτολόγο, από τους Υπεύθυνους Ιατρούς των Μονάδων και φυσικά, από τον Διευθυντή τους.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τις Μονάδες μας σε κάποια από τις εκδηλώσεις μας, ώστενα γευτείτε και οι ίδιοι τα εδέσματα που απολαμβάνουμε όλοι εμείς και βέβαια, οι ένοικοι μας!

Προσπαθούμε οι Μονάδες του Άκτιου να είναι χώροι ασφαλείς και προστατευμένοι.Η είσοδος και η έξοδος από τις εγκαταστάσεις μας ελέγχεται, τηρούμε αρχεία επισκεπτών και η πρόσβαση σε χώρους υψηλού κινδύνου (πχ κοινόχρηστες σκάλες) είναι περιορισμένη. Ειδικές αναπηρικές ράμπες και μπάρες υπάρχουν σε όλους τους χώρους των Μονάδων, ενώ ο κήπος μας στην Αγία Παρασκευή έχει δάπεδο από ανακυκλωμένο ελαστικό για την αποφυγή πτώσεων και τραυματισμών.

Εγκαταστημένες γεννήτριες καλύπτουν το φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων και των οδών διαφυγής, το τηλεφωνικό κέντρο, το σύστημα πυρασφάλειας, τη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού, καθώς και τον κλιματισμό συγκεκριμένων χώρων.

Όλες οι Μονάδες του Άκτιου διαθέτουν Βεβαίωση Πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πυροπροστατευτική Μέριμνα, και Σύστημα Πυρανίχνευσης, ενώ πυροσβεστικά μέσα είναι διαθέσιμα σε εμφανή σημεία σε όλους τους χώρους.

Στις εγκαταστάσεις των Μονάδων μας διαθέτουμε διαμορφωμένους χώρους παιχνιδιού πετυχαίνοντας έτσι τη συμμετοχή των ενοίκων μας στο παιχνίδι των νεαρότερων μελών της οικογένειάς τους. Στο παιχνίδι με τα εγγόνια και τα ανίψια.

Στον Άκτιο ενθαρρύνουμε τη συχνή επαφή με τα παιδιά. Οι μικροί μας φίλοι και οι γονείς τους μπορούν να επικοινωνήσουν με τον παππού και τη γιαγιά τους μέσω τηλεδιάσκεψης, βιντεοδιάσκεψης, Skype, Zoom, νέες τεχνολογίες… Συνεργαζόμαστε με σχολεία, παιδικές χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα νέων και συμμετέχουμε ως «μοντέλο καλής πρακτικής» σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ενθαρρύνουν τη διαγενεακή αλληλεγγύη.

Καθημερινά, σε όλες τις Μονάδες του Άκτιου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες που στόχο έχουν την κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων, τη δραστηριοποίησή τους και τη μη παραίτηση. Οι Ομάδες Δραστηριοτήτων μας οργανώνονται από τον Ψυχοκοινωνικό Τομέα του Άκτιου και έχουν ως αντικείμενο:

 • Τη νοητική ενδυνάμωση
 • Τη δημιουργική απασχόληση
 • Τη θεραπεία μέσω της τέχνης (ζωγραφική, πηλός, κολάζ κ.α.)
 • Τη μουσική (χορωδία, τραγούδι)
 • Τον προσανατολισμό στο χρόνο και το χώρο
 • Την ανάγνωση εφημερίδων
 • Τη συζήτηση θεμάτων της επικαιρότητας
 • Τη γνωριμία και επαφή με νέες τεχνολογίες (Internet, Wii κ.α.)

Σε εβδομαδιαία βάση λειτουργούν Ομάδες Άσκησης, Κίνησης, Kατασκευών, Χοροθεραπείας, Δραματοθεραπείας και Θεάτρου, ενώ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας αποτελούν οι Ομάδες Παιχνιδιού. Όταν οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέπουν, σε μικρότερες ομάδες των 2 έως 5 ατόμων, παρέχεται η δυνατότητα εξόδου για καφέ ή φαγητό, η επίσκεψη σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και θέατρα ή μιας απλής βόλτας στην πόλη.

Στόχος όλων όσων εργαζόμαστε στον Άκτιο είναι να ενημερωνόμαστε για τις νέες εξελίξεις στον τομέα μας και παράλληλα, να εκπαιδεύουμε το στενό και ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον. Ο Άκτιος από το ξεκίνημα της λειτουργίας του συμμετείχε δυναμικά και συμμετέχει ακόμα σε δραστηριότητες που αφορούν στην 3η Ηλικία και στα άτομα με Άνοια και συναφείς διαταραχές.

Συμμετέχουμε ενεργά σε προγράμματα και δράσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης 50και Ελλάς και της Eταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών. Από το 2007 συμμετέχουμε στην εκπαίδευση Εθελοντών Κοινωνικής Φροντίδας που εργάζονται σε Μονάδες και σε προγράμματα εκπαίδευσης εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Κάθε μήνα διοργανώνουμε Σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας και φροντιστές ηλικιωμένων και ατόμων με Άνοια. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην καλύτερη κατάρτιση των συγγενών των ηλικιωμένων και των ατόμων με Άνοια, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φορτίου που προκύπτει από τη φροντίδα και φυσικά, στην ανακούφιση από το άγχος και τη θλίψη.

Σε ετήσια βάση διοργανώνουμε το Σχολείο Μακροχρόνιας Φροντίδας, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες και φροντιστές ανθρώπων και το τιμούν με τη συμμετοχή τους Καθηγητές Ψυχιατρικής, Νοσηλευτικής, Γηριατρικής, αλλά και επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας (Νευρολόγοι, Ψυχίατροι, Γεροντολόγοι, Νευροψυχολόγοι, Ψυχολόγοι, Φυσικοθεραπευτές και Νοσηλευτές).

Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού και κοινωνικού προφίλ του Άκτιου αποτελούν τα Δωρεάν Σεμινάρια προς την κοινότητα. Δήμοι, Σύλλογοι, Κοινωνικοί ή Θρησκευτικοί Φορείς, ενημερώνονται και εκπαιδεύονται είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά από την Επιστημονική Ομάδα μας, λαμβάνοντας Βεβαιώσεις Παρακολούθησης και κυρίως, πολύτιμη γνώση πάνω σε σημαντικά θέματα που άπτονται του κλάδου μας.

Η φιλοσοφία μας είναι να μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση και την εμπειρία μας συμβάλλοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, τόσο με τους συναδέλφους μας, όσο και με τους συγγενείς των ηλικιωμένων. Μέσα στα χρόνια, πολλοί και διαφορετικοί φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού έχουν εμπιστευτεί τον Άκτιο για την εκπαίδευση και κατάρτιση των ανθρώπων τους.

Εκπαιδευτικές Συνεργασίες του Άκτιου

 • Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Γαλλίας (Ecole des Hautes Etudes en Sante Publique, Rennes, France)
 • Roehampton University, United Kingdom
 • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Νοσηλευτικής
 • New York College
 • Deree College
 • Mediterranean College
 • Μητροπολιτικό Κολλέγιο
 • IEKEΠ
 • ΙΕΚ ΑΛΦΑ
 • ΙΕΚ ΣΒΙΕ
 • Πρόγραμμα Leonardo da Vinci της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διαχείριση Διαγεννεακού Χαρτοφυλακίου «Intergenarational portfolio management»
 • 50 και Ελλάς
 • Εταιρεία Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών
 • Μη κερδοσκοπικός οργανισμός e- isotis
 • Eλληνικός Eρυθρός Σταυρός, Διεύθυνση Εθελοντών
 • ΚΕΕΛΠΝΟ
 • Κέντρο Έρευνας Νοσοκομείο Ευαγγελισμού
 • Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδος – Ίδρυμα Νιάρχου
 • Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας – πρόγραμμα διαγενεακής μάθησης (EMIL)
 • Επισκέψεις από το Υπουργείο Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
 • Επισκέψεις από την Ευρωπαϊκή ΜΚΟ Age Platform Europe
 • Επισκέψεις από σχολή Φροντιστών Ηλικιωμένων από την Γαλλία
 • Επισκέψεις από μη κερδοσκοπικές εταιρίες και ιδρύματα για μετάδοση της τεχνογνωσίας μας

Η αποκατάσταση για τον Άκτιο είναι ένα θεμελιώδες κεφάλαιο. Σκοπός των Μονάδων μας δεν είναι μόνο να φιλοξενούμε ενοίκους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και να συμβάλλουμε στην αποκατάστασή τους. Στις Μονάδες μας διαθέτουμε τον εξοπλισμό, την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση από πτώσεις, κατάγματα και εγκεφαλικά και επιπλέον, λόγω της διαρκούς ενασχόλησής μας με ανοϊκούς ασθενείς, διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, γενικότερα.

Στον εξοπλισμό του Άκτιου, περιλαμβάνονται:

 • Φορητό μηχάνημα ηλεκτροθεραπείας με ρεύματα TENS για ενίσχυση του φυσικοθεραπευτικού αποτελέσματος και ανάσχεση του πόνου.
 • Φορητός υπέρηχος για δυσκαμψίες, ρευματοειδείς διεργασίες ή παρατεταμένη ακινησία κατόπιν τραυματισμού.
 • Ποδήλατο παθητικής γυμναστικής, ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου το γνωστικό έλλειμμα δεν επιτρέπει τη συνεργασία του ενοίκου με τον φυσικοθεραπευτή. Το ποδήλατο ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, ενώ έχει το πλεονέκτημα, όταν παρουσιαστεί μυϊκός σπασμός να αντιστρέφει την κίνηση έως ότου αυτός λυθεί. Επίσης, διαθέτει την επιλογή ισομετρικής κίνησης που σημαίνει ότι η δύναμη που βάζει το ποδήλατο είναι ίση ή αντίθετη με αυτήν του ασθενούς.
 • Στατικό ποδήλατο ενεργητικής γυμναστικής για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αύξηση αντοχής και ενδυνάμωση.
 • Ειδικές σκάλες και διάδρομος βάδισης για επανεκπαίδευση και διατήρηση της κινητικότητας και της λειτουργίας του βαδίσματος.
 • Ηλεκτρικός διάδρομος για ανάπτυξη της ισορροπίας και γενικότερη ενίσχυση της ιδιοδεκτικότητας του θεραπευόμενου.
 • Πολυμηχάνημα για ενεργητική άσκηση με βάρη και ενδυνάμωση των μυών.
 • Ελλειπτικό μηχάνημα για ενίσχυση των μυών των ποδιών και αύξηση της λειτουργικότητας.

Από τον Άκτιο που αγαπά την κίνηση και την καινοτομία δε θα μπορούσε να λείπει η ψηφιακή κονσόλα Wii της Nintendo. Η Wii κονσόλα ανιχνεύει την κίνηση του παίκτη και σε συνδυασμό με το ανάλογο λογισμικό λειτουργεί διαδραστικά. Σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, εντός μιας ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας, οι ένοικοί μας μπορούν να αθληθούν, να κάνουν σκι, να παίξουν μπόουλινγκ, τένις ή ξιφασκία, ενώ παράλληλα εξασκούνται στην ισορροπία και γυμνάζονται. Το Wii είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνδυάσουμε τη διασκέδαση με τη δραστηριότητα, σε ομάδες ηλικιωμένων που εύκολα χάνουν το ενδιαφέρον τους, φέρνοντάς τους ταυτόχρονα, κοντά στις νέες τεχνολογίες.

Οι Μονάδες μας στελεχώνονται από Φυσικοθεραπευτές με γνώσεις πάνω στην κινητοποίηση, μέσω διαφόρων μεθόδων για μυοσκελετικά και νευρολογικά περιστατικά. Στον σχεδιασμό και τη διαδικασία αποκατάστασης συμμετέχει ενεργά και ο Νευρολόγος μας, σε συνεργασία με την Διεπιστημονική Ομάδα του Άκτιου. Επίσης, είναι αυτονόητη η συνεργασία των Φυσικοθεραπευτών μας με τον Θεράποντα Ιατρό του εκάστοτε ενοίκου, ενώ στο πλαίσιο της αποκαταστασιακής διαδικασίας που τελεί ο Άκτιος, συνεργάζεται με Εργοθεραπευτές και Λογοθεραπευτές.

Εκτός των ατομικών προγραμμάτων, κάθε ημέρα διεξάγονται Θεραπευτικές Ομάδες Άσκησης και Γυμναστικής, ανάλογα με τις ανάγκες των ενοίκων, αλλά και το βαθμό δυσκολίας που μπορούν να υποστηρίξουν.

Ο Άκτιος από τη φύση του, αλλά κυρίως από τη φιλοσοφία του στηρίζει τη διαφορετικότητα. Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα πράγματα διαφορετικά, ζει διαφορετικά, ωριμάζει διαφορετικά, γερνά διαφορετικά. Κάθε μονάδα μέσα στον Άκτιο είναι διαφορετική, όπως και κάθε Μονάδα του Άκτιου είναι διαφορετική. Κάθε φιλοξενούμενος, κάθε εργαζόμενος, κάθε συνεργάτης, κάθε φίλος του Άκτιου, είναι διαφορετικός. Ο ίδιος ο Άκτιος είναι πλασμένος από πολλές διαφορετικότητες που όμως, όλες μαζί, δημιουργούν το ενιαίο επαγγελματικό του πρόσωπο. Αυτό που φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται.

Ο Άκτιος Διαφορετικός είναι ένας και μοναδικός, ακριβώς επειδή είναι φτιαγμένος από πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις.

Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά σε εσάς, στο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους συνεργάτες των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος ή να επισκέπτεστε τις εγκαταστάσεις μας, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, 09:00 - 21:00, κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνία