1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Εξειδίκευση στην Άνοια
και Παρεμβάσεις

Με εξειδίκευση και παρεμβάσεις για την άνοια, προτείνουμε ένα νέο μοντέλο φροντίδας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίδα Εγκεφαλικών
και Καταγμάτων

Με εξοπλισμό, τεχνογνωσία
και καταρτισμένους συνεργάτες συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση καταγμάτων και εγκεφαλικών.

Διαβάστε περισσότερα

Νοητική Ενδυνάμωση
και Αξιολόγηση

Με νοητική ενδυνάμωση, αξιολόγηση και δραστηριότητες ενισχύουμε τον προσανατολισμό στον χώρο και στον χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας

Το δυναμικό μοντέλο φροντίδας που ακολουθούμε στοχεύει 
στην απασχόληση και στην κινητοποίηση των ενοίκων μας.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Στιγμές μας

Οι Συνεργασίες μας

Προβάλουμε τις συνεργασίες μας γιατί είμαστε περήφανοι για το δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Εκδηλώσεις μας

Τα Νέα μας

 • Εκπαιδευτική Συνεργασία με τον Οργανισμό Korea Gapyear
 • Οδηγός: «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια»
 • LTC-MAN
 • Άκτιος Οδηγός
 • Άκτιος Αρτ Παλάς
 • Ώρες Επισκεπτηρίου στον Άκτιο
 • Σταθμός Ημερήσιας Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

 

Εκπαιδευτική Συνεργασία με τον Οργανισμό Korea Gapyear.

Ο Άκτιος αποτελώντας κέντρο εκπαίδευσης για επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας από πληθώρα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού ξεκίνησε εκπαιδευτική συνεργασία με τον Κοινωνικό–Εκπαιδευτικό Οργανισμό Korea Gapyear στη Νότια Κορέα.

Korea Gapyear

O οργανισμός Korea Gapyear αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με την πρακτική άσκηση, τον εθελοντισμό, και τα εκπαιδευτικά ταξίδια έτσι ώστε οι μαθητές να βιώσουν μια πραγματική εργασιακή εμπειρία και να διερευνήσουν τη μελλοντική σταδιοδρομία τους. Οι φοιτητές που επιλέγουν τον Άκτιο για την πρακτική τους άσκηση γίνονται φορείς ενός Δυναμικού Μοντέλου λειτουργίας που χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα και διαρκή ανατροφοδότηση με το περιβάλλον και γίνονται μέλη μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών, αποκτώντας σημαντικά εφόδια για τη μελλοντική εργασιακή τους πορεία.

Οδηγός: «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) σχεδίασαν και μετέφρασαν στα ελληνικά τον ανανεωμένο οδηγό «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια», ένα σημαντικό εγχειρίδιο με πρακτικές συμβουλές για τους περιθάλποντες και τις οικογένειες ατόμων με άνοια και συγγενείς διαταραχές. Το κόστος της μετάφρασης, παραγωγής και διάθεσης του οδηγού στο ελληνικό κοινό, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (www.latsis-foundation.org) και ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα (www.timafoundation.org). Σκοπός του έργου αυτού είναι η δωρεάν διάθεση του οδηγού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και σε πληθυσμούς που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η διανομή του οδηγού θα πραγματοποιηθεί και μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (www.alzheimer-federation.gr), ένα δίκτυο των Εταιρειών Alzheimer σε όλη την Ελλάδα.

pdfΚατεβάστε τον οδηγό814.54 KB

LTC-MAN

H BINARYTREE και ο ΑΚΤΙΟΣ, σε συνεργασία με την Paradigma Care από το Ισραήλ, συμμετέχουν στο έργο LTC-MAN: Next Generation LTC Facilities Management System, που χρηματοδοτείται από την ΕΥΔΕ/ΕΤΑΚ στα πλαίσια της δράσης «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ 2013-2015».

LTC-MAN

Το έργο LTC-MAN είναι ένα πρότυπο πληροφοριακό σύστημα που έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά από τον ΑΚΤΙΟ και κατευθύνει τους παρόχους υπηρεσιών Μακράς Νοσηλείας για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Το σύστημα:

 • Παρέχει συμβουλές και προειδοποιήσεις στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Παρέχει υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων.
 • Πραγματοποιεί ευφυή ανάλυση δεδομένων ασθενών.
 • Συντονίζει τις ομάδες φροντίδας για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών περίθαλψης.
 • Αυτοματοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό της γραφειοκρατίας, επιτρέποντας στο προσωπικό να επικεντρωθεί στην εκτέλεση των βασικών δραστηριοτήτων του, ελαχιστοποιώντας τις περιττές εργασίες που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης.

Νέα Μονάδα στα Νότια Προάστια: Άκτιος Οδηγός

Άκτιος Οδηγός

Ο Άκτιος με περηφάνια ανακοινώνει την λειτουργία της νέας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Άκτιος Οδηγός, η οποία λειτουργεί στο πρώην εκπαιδευτικό κέντρο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) στη Βάρη Αττικής.

Η Μονάδα εξειδικεύεται:

Στη φροντίδα ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, μια διαταραχή που επηρεάζει το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Στην περιθαλψη ανθρώπων που χρειάζονται υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης από εγκεφαλικά και κατάγματα. Οι υπηρεσίες αποκατάστασης παρέχονται εντός του κτιρίου μας σε συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης "Ιατρική Άσκηση".

Στη φιλοξενία ηλικιωμένων που αναζητούν έναν προστατευμένο τρόπο διαβίωσης με νοσηλευτική φροντίδα, ιατρική επίβλεψη και δραστηριότητες. 

Η νέα μονάδα είναι δυναμικότητας 76 κλινών, με αποτέλεσμα η συνολική δυναμικότητα του Ομίλου να φτάνει τις 246 κλίνες. Στον Άκτιο Οδηγό συνεχίζουμε το Όραμά μας για πρότυπες Μονάδες Μακροχρόνιας Φροντίδας στη χώρα μας με δυναμικό μοντέλο λειτουργίας και πρωτοποριακές παρεμβάσεις στη φροντίδα ηλικιωμένων.

Επικοινωνία: Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά σε εσάς ή σε συγγενικό και φιλικό σας πρόσωπο. 

Άκτιος Οδηγός: Λεωφόρος Βάρης 157, Βάρη. Τηλ: 210 8971413 και 210 8973614. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Link: www.aktios.gr/odigos

Νέα Μονάδα στο Μαρούσι: Άκτιος Αρτ Παλάς

Άκτιος Αρτ Παλάς

Ο Άκτιος με περηφάνια ανακοινώνει την ένταξη της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Αρτ Παλάς στον Όμιλό του και την αύξηση της δυναμικότητας του Ομίλου στις 170 κλίνες.

Το Αρτ Παλάς (πρώην Relax Palace Αμαρουσίου) είναι μια από τις παλαιότερες μονάδες τις χώρας και παρέχει υψηλής ποιότητας φροντίδα και περίθαλψη ηλικιωμένων από το 1969. Βρίσκεται στην οδό Πεντέλης 55, στο Μαρούσι και έχει δυναμικότητα 52 κλίνες σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια.

Οι έμπειροι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται εκεί εντάσσονται άμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό του Άκτιου ενώ συνεχίζεται η ανακαίνιση των χώρων, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και η δημιουργία νέων. Η Διευθύντρια του Αρτ Παλάς κα Άρτεμις Προύσκα θα διατηρήσει τα καθηκοντά της και θα αξιοποιηθεί περαιτέρω ως Υποδιευθύντρια του Ομίλου του Άκτιου.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Ομίλου και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής και της ποιότητας φροντίδας των ενοίκων μας όλων των μονάδων μας, αναδιαρθρώνεται ο Νοσηλευτικός τομέας του Άκτιου και αναλαμβάνουν Διευθύνοντες ο κος Ανέστης Καριπίδης και η κα Βάσω Αθανασίου.

Με τη γνώση, την επιστημονικότητα, την αγάπη και την αυτοθυσία των συνεργατών μας, αλλά και με το Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας που δημιουργήσαμε, ο Άκτιος παραμένει ίσως ο πιο εξειδικευμένος πάροχος υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας για ανθρώπους με άνοια στη χώρα και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του και σε άλλες ομάδες ηλικιωμένων που χρειάζονται φροντίδα και περίθαλψη μετά από εγκεφαλικά ή κατάγματα.

Ώρες Επισκεπτηρίου στον Άκτιο

Ώρες Επισκεπτηρίου στον ΆκτιοΟ Άκτιος διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό και ιδιαίτερα προσεκτικό εσωτερικό ελεγκτικό μηχανισμό για την διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας και της ποιότητας ζωής των ενοίκων μας.

Σε αυτή μας την προσπάθεια σας θεωρούμε συμμάχους. Επίσης, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των οικογενειών να επισκέπτονται τους ενοίκους τους όποτε και για όσο διάστημα θέλουν, παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να μην διαταράσσεται η ησυχία κάποιου άλλου ενοίκου.

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας μας λοιπόν έχουμε ελεύθερο επισκεπτήριο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πότε και για πόσο θα δείτε τους αγαπημένους σας. Οι χώροι μας και οι εργαζόμενοι σε μας είναι πάντα στη διάθεσή σας.

Σταθμός Ημερήσιας Απασχόλησης

Ο άνθρωπός σας μπορεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Άκτιου κατά τη διάρκεια της ημέρας για να συμμετάσχει στις καθημερινές δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Ομάδες Χορωδίας και Νοητικής Ενδυνάμωσης
 • Ομάδες Δραματοθεραπείας και Μουσικής
 • Προβολή ταινιών και βίντεο
 • Ομάδα Θεάτρου και
 • Ομάδα Φυσικοθεραπείας

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα γεύματος ή δείπνου.

Εξειδικευμένοι νοσηλευτές μπορούν να αναλάβουν τη χορήγηση φαρμάκων, τη βοήθεια στη σίτιση, ατομική υγιεινή ή ακόμη και το μπάνιο.

Επίσης, στον Άκτιο παρέχονται και μεμονωμένες υπηρεσίες παροχής φροντίδας (όπως νοσηλευτικές παρεμβάσεις, μπάνιο, κούρεμα, μανικιούρ και πεντικιούρ).

Ένα σύνηθες δίλημμα

Ένα σύνηθες δίλημμα:

«Θα αναθέσω τη φροντίδα του γονιού μου που έχει άνοια σε Μονάδα ή θα τον φροντίσω σπίτι;»

Είναι κατανοητό ότι, λόγω των στενών δεσμών της οικογένειας στη χώρα μας και την αίσθηση υποχρέωσης προς τους γονείς μας, δεν είναι εύκολη η απόφαση ανάθεσης της φροντίδας τους σε εξειδικευμένες μονάδες. Εντούτοις, για κάποιους από τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, η φροντίδα στο σπίτι δεν είναι η βέλτιστη επιλογή.

Στο δίλλημα «αμειβόμενος φροντιστής στο σπίτι ή εξειδικευμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων» δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Κάθε περιστατικό κρίνεται διαφορετικά και σε αυτό συμβάλουν η ύπαρξη δικτύου συγγενών και φίλων, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και οι ρυθμοί ζωής της οικογένειας καθώς και η κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου. Η φροντίδα ενός ασθενούς με άνοια είναι περίπλοκη, 24ωρη και πρέπει να παρέχεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Οι διαταραχές στη συμπεριφορά και οι αλλαγές στην προσωπικότητα κυριαρχούν, και, χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση (φαρμακευτική αλλά και ψυχοκοινωνική), η επιδείνωση της ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας του ασθενούς και του οικογενειακού φροντιστή είναι περισσότερο από βεβαία.

Εξετάζοντας τα δύο «σενάρια φροντίδας» ενός ασθενή με άνοια, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Για τη φροντίδα σε οικιακό περιβάλλον, χρειάζεται ένας αμειβόμενος φροντιστής κατ' οίκον σε πλήρες ωράριο και ένας αντικαταστάτης αυτού υπό μερική απασχόληση για την περίπτωση που ο κύριος φροντιστής χρειαστεί να λείψει. Η φροντίδα στο σπίτι πρέπει να διέπεται από κάποιες αρχές και ο φροντιστής χρειάζεται να είναι καλά καταρτισμένος ώστε να μπορεί να παρέχει επαρκή και ποιοτική φροντίδα.

Το μοντέλο αυτό φαίνεται να δουλεύει καλά στα αρχικά στάδια της άνοιας. Όμως όσο τα συμπτώματα επιδεινώνονται, συχνά, ο οικιακός ή οικογενειακός φροντιστής καταλήγει να είναι σωματικά και ψυχολογικά εξαντλημένος αφού η πλειονότητα των ασθενών με άνοια εμφανίζει σοβαρές διαταραχές ύπνου, αλλαγές στην προσωπικότητα και επιδείνωση των διαταραχών της συμπεριφοράς. Καθώς λοιπόν η ασθένεια εξελίσσεται τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι φροντιστές καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τόσο στην κίνηση, βάδιση του ασθενούς όσο και στην κατάποση του φαγητού. Παράλληλα, εγκαταλείπεται κάθε είδους προσπάθεια κινητοποίησης και κοινωνικοποίησης των ασθενών.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, όσο επιδεινώνεται ή εξέλιξη της υγείας ενός ηλικιωμένου με άνοια, τόσο να εντείνονται οι προσπάθειες για ποιοτική φροντίδα, κοινωνικοποίηση και πρόληψη.

Η αντιμετώπιση διαταραχών στην πρόσληψη τροφής αποτελεί μια συνεχή πρόκληση και το ρίσκο που υποσιτισμού και αβιταμίνωσης γίνεται διαρκώς και πιο πραγματικό. Επίσης η προσπάθεια να διατηρήσουμε την κινητικότητα του ασθενή ενθαρρύνοντας τον να περπατήσει γίνεται όλο και πιο δύσκολη και χωρίς εξειδικευμένη επίβλεψη διατρέχει πάντα τον κίνδυνο πτώσης και επώδυνων καταγμάτων.

Τέλος, λόγω της αδυναμίας του ασθενούς να παραπονεθεί για σωματικές ενοχλήσεις, είναι πολύ δύσκολο να διαγνώσουμε άλλες ασθένειες που μπορεί να συνυπάρχουν ή να εμφανιστούν ξαφνικά, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και οξέα κοιλιακά.

Στα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε και τον οικονομικό παράγοντα. Το κόστος πληρωμής του επίσημου φροντιστή και το μειωμένο εισόδημα του φροντιστή-μέλους της οικογένειας, το κόστος της κατοικίας σε ενοίκιο που καταβάλλεται ή σε χαμένο ενοίκιο, τα έξοδα συντήρησης του σπιτιού, το φαγητό, η ιατρική παρακολούθηση και τα φάρμακα είναι μερικές μόνο από τις κρυφές δαπάνες-επακόλουθα της φροντίδας στο σπίτι.

Η φροντίδα σε εξειδικευμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων είναι η μόνη εναλλακτική της φροντίδας στο σπίτι. Οι μονάδες που είναι εξειδικευμένες στη φροντίδα και ενδυνάμωση ανθρώπων με άνοια είναι ικανές να προσφέρουν ποιοτική φροντίδα στον ηλικιωμένο, και έχουν κάθε λόγο να προσπαθούν για το βέλτιστο αποτέλεσμα, αφού, ως χώροι παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, δραστηριοποιούνται σε μια ανταγωνιστική αγορά στην οποία το σημαντικότερο όπλο τους είναι η φήμη τους. Επιπλέον όμως, τελούν υπό τη συνεχή παρακολούθηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και, κυρίως, των ίδιων των οικογενειών των ασθενών.

Πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κατ' οίκον παροχή φροντίδας, αντιμετωπίζονται με επιτυχία στις εξειδικευμένες μονάδες. Οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες, καθιστώντας τον κίνδυνο σωματικής εξάντλησης λιγότερο πιθανό. Οι φροντιστές είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν ατομική περιποίηση και υγιεινή και να αναλαμβάνουν τη σίτιση του ασθενή. Οι Ιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονται καθημερινά στη μονάδα μπορούν και αναγνωρίζουν άμεσα τις ιατρικές και νοσηλευτικές ανάγκες όπως αυτές προκύπτουν. Εξειδικευμένοι φυσιοθεραπευτές παρέχουν εξατομικευμένα προγράμματα που βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας και της μϋικής δύναμης.

Επιπλέον τα προγράμματα δραστηριοτήτων που παρέχονται είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό πλαίσιο βοηθούν να κρατούνται οι ασθενείς δραστήριοι και σε εγρήγορση. Είναι πλέον καθολικά αποδεκτό ότι οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις καθυστερούν την εξέλιξη της άνοιας και βοηθούν στην επιτυχή διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αλλαγές στην προσωπικότητα και τις διαταραχές στη συμπεριφορά.

Συνοψίζοντας, η παροχή καλής ποιότητας εξατομικευμένης φροντίδας μπορεί να γίνει τόσο στο σπίτι όσο και σε μονάδες φροντίδας υψηλού επιπέδου.

Για τους περισσότερους ασθενείς και τις οικογένειες τους η ανάθεση της φροντίδας σε μια εξειδικευμένη μονάδα είναι η καταλληλότερη επιλογή.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ειδικά όταν η επιλογή αυτή δεν είναι διαθέσιμη, η κατ΄οίκον φροντίδα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μπορεί να είναι μια βιώσιμη λύση αλλά όχι και η ιδανική τόσο για τους ασθενείς όσο και για το υποστηρικτικό τους πλαίσιο.

Ομάδα Παραδοσιακών Χορών

Ο χορός ποτέ δεν έλειψε από τη ζωή στον Άκτιο. Αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε να κάνουμε και μαθήματα. Κάθε Τρίτη ο δάσκαλος Παραδοσιακών Χορών Κώστας Πασσαδέλλης από το Χορευτικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι “Χοροπατήματα” συντονίζει τη δική του ομάδα και καλεί τους ενοίκους μας να ταξιδέψουν μαζί του σε όλη την Ελλάδα, μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς της χώρας μας. Η ομάδα διεξάγεται μια φορά την εβδομάδα και γίνεται στο σαλόνι του δεύτερου ορόφου της Μονάδας. Συμμετέχοντες είναι ένοικοι που βρίσκονται σε αρχικό ή στο μεσαίο στάδιο άνοιας.Κατά τη διάρκεια της ομάδας τα μέλη της έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να κοινωνικοποιηθούν και μέσα από την κίνηση να εκφράσουν συναισθήματα που είναι δύσκολο να λεκτικοποιηθούν. Σε αυτή την ομάδα η εκφραστική κίνηση και ο χορός χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για να επιφέρει αλλαγές όχι μόνο στο επίπεδο της κινητικής λειτουργίας αλλά επιπλέον σε συναισθηματικό και νοητικό.

Συμμετοχική Όπερα

Μια νέα ομάδα Δραστηριοτήτων ξεκίνησε στον Άκτιο. Η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας καλεί να συμμετάσχουμε σε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία μέσα από την Ομάδα Συμμετοχικής Όπερας. Με το ξεχωριστό της ταλέντο μας εισάγει στο χώρο της όπερας και με τη βοήθειά της μας παροτρύνει να τραγουδήσουμε μαζί κομμάτια από τις πιο διάσημες όπερες. Ο πιανίστας Απόστολος Παλιός συνοδεύει με το πιάνο του και το τραγούδι ξεκινά!!! Η Ομάδα Συμμετοχικής Όπερας θα διεξάγεται κάθε Σάββατο στον τρίτο όροφο του Άκτιου. Το πείραμα της Συμμετοχικής Όπερας ξεκίνησε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με τη συμμετοχή παιδιών από 8 ετών και άνω. Αυτή τη χρονιά, μέσα από τον ΄Ακτιο, για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια η συγκεκριμένη δραστηριότητα να απευθυνθεί σε ηλικιωμένους και σε ανθρώπους με άνοια. Η πρώτη απόπειρα στέφθηκε με επιτυχία, αποδεικνύοντας τη θεραπευτική αξία της μουσικής στην καθημερινότητα των ανθρώπων με άνοια, κάτι που εδώ και χρόνια γνωρίζουμε και προσπαθούμε να εφαρμόζουμε στη μονάδα μας.

Ακτ Cafe – Κυλικείο

Ακτ Cafe – Κυλικείο

Guides' Cafe

Guides' Cafe

Δωρεάν συνεδρία Sociable

Μπορείτε τώρα να κλείσετε ένα δωρεάν ραντεβού για να πραγματοποιήσετε μια ατομική συνεδρία SOCIABLE για εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο στα τηλέφωνα: 210 6515268 - 210 6523623, από τις 09:00 έως τις 21:00 καθημερινές και σαββατοκύριακα.

Το Πρόγραμμα Sociable

Το πρόγραμμα Sociable που χρησιμοποιεί ο Άκτιος είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης και γνωστικής εξάσκησης μέσω της χρήσης υπολογιστών με επιφάνεια αφής. Γυμνάζει τις παρακάτω νοητικές λειτουργίες:

 • Αντίληψη
 • Προσοχή
 • Μνήμη
 • Εκτελεστικές Λειτουργίες
 • Γλώσσα
 • Φαντασία / Δημιουργικότητα
 • Μαθηματικοί Υπολογισμοί
 • Προσανατολισμός στο χώρο και το χρόνο

Αφορά ανθρώπους με ήπια νοητική διαταραχή ή ασθενείς με άνοια αρχικών σταδίων. Η εκγύμναση γίνεται με τη συμμετοχή εκπαιδευμένου βοηθού του Άκτιου.

Μη Φαρμακευτικές Θεραπείες στην Άνοια

Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες στην άνοια

Η άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα μιας μεγάλης ομάδας ασθενειών που προκαλούν σταδιακή έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες του πάσχοντος ατόμου. Οι λειτουργίες που πλήττονται είναι αρχικά η μνήμη και στη συνέχεια ο λόγος και η ικανότητα επικοινωνίας, η κρίση, η αφηρημένη σκέψη, ο προσανατολισμός στο χρόνο και το χώρο. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι νοητικές ικανότητες που φθίνουν, καθώς στα άτομα με άνοια παρατηρούνται επίσης διαταραχές της προσωπικότητας, της διάθεσης και της συμπεριφοράς. Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με άνοια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 • Έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
 • Έκπτωση στην καθημερινή λειτουργικότητα.
 • Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές συμπεριφοράς.

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και ευθύνεται για το 60% των περιπτώσεων. Ακολουθούν σε μικρότερη συχνότητα η αγγειακή άνοια, η μετωποκροταφική άνοια και άλλες σπάνιες μορφές άνοιας. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι στα τελικά στάδια ο ασθενής φτάνει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από το φροντιστή του, για τον οποίο αποτελεί ένα βαρύ ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο.

Αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την άνοια, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα που ελέγχουν τα συμπτώματα και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τις οικογένειες των ασθενών. Η φαρμακευτική θεραπεία αποτελεί σήμερα μία ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο αντιμετώπισης τόσο των νοητικών ελλειμμάτων, όσο και των ψυχιατρικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την άνοια. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται πολλές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών και εναλλακτικοί (μη φαρμακευτικοί) τρόποι αντιμετώπισης των συμπεριφορικών διαταραχών.

Οι παρεμβάσεις αυτές συνδυαζόμενες με τη φαρμακευτική θεραπεία βοηθούν τον ασθενή να παραμείνει λειτουργικός και να διατηρήσει ικανοποιητική ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι δομημένες και γίνονται με την εποπτεία και την καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας στα κέντρα ημέρας και σε μονάδες μακροχρόνιας παραμονής για ασθενείς με άνοια. Προσαρμόζονται στο νοητικό επίπεδο των ασθενών, έχουν συγκεκριμένους στόχους και περιλαμβάνουν πλήθος δραστηριοτήτων.

Οι βασικότερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών των ατόμων με άνοια, η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικές μελέτες, είναι οι εξής:

 • Νοητική ενδυνάμωση – ασκήσεις μνήμης
 • Εργοθεραπεία – δημιουργική απασχόληση
 • Λογοθεραπεία
 • Θεραπείες Τέχνης
 • Γυμναστική

Οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης αφορούν στην ενδυνάμωση της μνήμης, της προσοχής, της γλωσσικής ικανότητας, των εκτελεστικών λειτουργιών και της λογικής σκέψης. Γίνονται είτε με μολύβι και χαρτί είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα τελευταία χρόνια, η νοητική ενδυνάμωση με τη βοήθεια υπολογιστή εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα SOCIABLE περιλαμβάνει ποικιλία ευχάριστων και δημιουργικών παιχνιδιών-ασκήσεων σε πρωτοποριακό τραπέζι-υπολογιστή ώστε η χρήση του να είναι απλή και προσιτή ακόμη και σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν έρχονται να αντικαταστήσουν την υπάρχουσα φαρμακευτική θεραπεία. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της δράσης των φαρμάκων, βελτιώνοντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να επιδράσουν θετικά και στη λειτουργικότητα και στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται και η νοητική έκπτωση επιδεινώνεται, αυτό που κρίνεται σημαντικό είναι η διατήρηση της αυτονομίας και της λειτουργικότητάς του σε σχέση με τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Επιπλέον όλες οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που αναφέραμε παραπάνω μειώνουν την συχνότητα εμφάνισης των συμπεριφορικών και ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι ασθενείς με άνοια.

Τα πλεονεκτήματα των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην άνοια:

 • Δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, σε αντίθεση με τα φάρμακα.
 • Είναι ευέλικτες και προσαρμόζονται απόλυτα στις ανάγκες του κάθε ασθενή.
 • Ο ασθενής συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της νόσου του, δραστηριοποιείται και δεν περιμένει παθητικά τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής θεραπείας.

Ομάδα Θεάτρου και Κίνησης

Μια από τις πιο εξειδικευμένες και μοναδικές παρεμβάσεις που οργανώνονται στον Άκτιο είναι η ομάδα Θεάτρου και Κίνησης, η οποία πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μονάδας. Μέσα από την εκδραμάτιση τραγουδιών και παραμυθιών επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση του ατόμου σε κινητικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο καθώς και η ολόπλευρη κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών του για κοινωνικοποίηση και συντροφικότητα.

Την ομάδα συντονίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξιος Κοτσώρης και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσης μας στο δυναμικό και σφαιρικό μοντέλο φροντίδας των ανθρώπων που φιλοξενούμε καθώς και στην εφαρμογή καινοτόμων και πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Wii Fit

Στον Άκτιο, εκτός των ατομικών προγραμμάτων, κάθε εβδομάδα διεξάγονται και Θεραπευτικές Ομάδες Άσκησης και Γυμναστικής. Με την εγγραφή στα προγράμματα φυσικοθεραπείας και άσκησης του Άκτιου, παρέχεται ελεύθερη χρήση του εξοπλισμού σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Επιπλέον, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, οι επισκέπτες με Άνοια μπορούν να αθληθούν, να κάνουν σκι, να παίξουν μπόουλινγκ, τένις κτλ ενώ παράλληλα εξασκούνται στην ισορροπία και γυμνάζονται με την ψηφιακή κονσόλα Wii της Nintendo.

Στον εξοπλισμό που διαθέτει η μονάδα μας περιλαμβάνονται:

Φορητό μηχάνημα ηλεκτροθεραπείας με ρεύματα TENS * Φορητός υπέρηχος * Στατικό ποδήλατο ενεργητικής γυμναστικής * Ποδήλατο παθητικής γυμναστικής * Ειδικές σκάλες και διάδρομος βάδισης * Ηλεκτρικός διάδρομος * Πολυμηχάνημα * Ελλειπτικό * Wii fit/ sports

Sociable

O Άκτιος σας καλωσορίζει στο μαγικό κόσμο του SOCIABLE!

Το πρόγραμμα SociableΤο πρόγραμμα Sociable που χρησιμοποιεί ο Άκτιος είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης και γνωστικής εξάσκησης μέσω της χρήσης υπολογιστών με επιφάνεια αφής. Γυμνάζει τις παρακάτω νοητικές λειτουργίες:

 • Αντίληψη
 • Προσοχή
 • Μνήμη
 • Εκτελεστικές Λειτουργίες
 • Γλώσσα
 • Φαντασία / Δημιουργικότητα
 • Μαθηματικοί Υπολογισμοί
 • Προσανατολισμός στο χώρο και το χρόνο

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως ανθρώπους με ήπια νοητική διαταραχή ή ασθενείς με άνοια αρχικών σταδίων. Η εκγύμναση γίνεται με τη συμμετοχή εκπαιδευμένου βοηθού του Άκτιου.

Μπορείτε τώρα να κλείσετε ένα ραντεβού για να πραγματοποιήσετε μια ατομική συνεδρία SOCIABLE για εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο ή για να δηλώσετε συμμετοχή στις δραστηριότητες νοητικής ενδυνάμωσης, κινητοποίησης και κοινωνικοποίησης. Καλέστε καθημερινά και σαββατοκύριακα από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ στα τηλέφωνα του Άκτιου: 210 6515268, 210 6523623, 216 9001034.

Διοργάνωση Εξόδων

Διοργάνωση ΕξόδωνΟ Ψυχοκοινωνικός τομέας του Άκτιου οργανώνει εξωτερικές εξορμήσεις για καφέ – περίπατο επισκέψεις για μικρές ομάδες ενοίκων με στόχο την επαφή των ενοίκων με την κοινότητα, την ψυχαγωγία τους αλλά και την ανάπτυξη ή βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Οι βόλτες μας στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής λειτουργούν αναζωογονητικά και συμβάλουν στην διατήρηση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων , δίνοντας αφορμή για ανταλλαγή εμπειριών και σχολιασμό των εξωτερικών ερεθισμάτων.

Μια από τις οργανωμένες μας εξόδους ήταν και η επίσκεψη μας στο μουσείο της Ακρόπολης.

Πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2010 και ο ενθουσιασμός των ενοίκων μας ήταν έκδηλος τόσο για τα εκθέματα του μουσείου όσο και για την βόλτα με το λεωφορείο σε κεντρικά σημεία της πόλης μας , που ανακίνησε μνήμες από το παρελθόν.

Χοροθεραπεία

ΧοροθεραπείαΗ χοροθεραπεία αποτελεί μια πρωτοποριακή, εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο που συγκαταλέγεται στις θεραπείες μέσω τέχνης μαζί με τη δραματοθεραπεία, την μουσικοθεραπεία και την εικαστική θεραπεία.

Χρησιμοποιεί την εκφραστική κίνηση και τον χορό ως εργαλείο για να επιφέρει αλλαγές όχι μόνο στο επίπεδο της κινητικής λειτουργίας, αλλά επιπλέον σε συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο.

Κατά τη διαδικασία αυτή τα μέλη της ομάδας έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να πειραματιστούν μέσα από την κίνηση, να έρθουν σε επαφή με συναισθήματα που είναι δύσκολο να λεκτικοποιηθούν και τελικά να αποφορτιστούν.

Στον Άκτιο πραγματοποιείται εδώ και 3 χρόνια ομάδα χοροθεραπείας σε εβδομαδιαία βάση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπό την καθοδήγηση της χοροθεραπεύτριας Μαριλένας Καρέττας, σε ένα πρόγραμμα που καταδεικνύει έμπρακτα την βαθιά μας πίστη στην ανάγκη σφαιρικής προσέγγισης και ολοκληρωμένης φροντίδας των ενοίκων του.

Τα δυο πρώτα χρόνια το πρόγραμμα της χοροθεραπείας γινόταν σε συνεργασία με την Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας και το Ίδρυμα Νιάρχου ενώ την περίοδο 2010-2011 η χοροθεραπεία συνεχίζεται στο πλαίσιο των υπηρεσιών του Άκτιου.

Δραματοθεραπεία

ΔραματοθεραπείαΗ δραματοθεραπεία παρέχει στον ηλικιωμένο τη δυνατότητα να εκφράσει σκέψεις και αισθήματα στο πλαίσιο της ασφάλειας που προσφέρουν τα βασικά της εργαλεία, αυτά του συμβόλου και της μεταφοράς.

Ακόμα κι εάν ο ηλικιωμένος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι, το μυαλό και η ψυχή του είναι εξαιρετικά ενεργά κι έχουν ακόμη ανάγκη φροντίδας, καλλιέργειας και ευχαρίστησης.

Φανταστικά ταξίδια με χρήση ιστοριών, παραμυθιών και καθοδηγούμενων φαντασιώσεων μπορούν να κάνουν τον ηλικιωμένο να αισθανθεί ξανά τη χαρά και τη συγκίνηση να στέκεται όρθιος, να περπατάει, να τρέχει, να κολυμπάει, να πετάει.

Στον Άκτιο το πρόγραμμα Δραματοθεραπείας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας «Αιών». Κατά το παρελθόν υπήρξε συνεργασία με το Βρετανικό πανεπιστήμιο University of Roehampton, Institute of Drama Therapy.

Σημασία της Άσκησης

Σημασία της ΆσκησηςΗ φυσιολογική εκφύλιση του σώματος από την ηλικία, περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα στα απολύτως απαραίτητα.

Η ακινητοποίηση προκαλεί πολλά προβλήματα στα ηλικιωμένα άτομα όπως δυσκαμψίες, αστάθεια, και αγγειακά προβλήματα.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που είναι επιτακτική η ανάγκη για κινητοποίηση.

Σκοπός της άσκησης είναι να διατηρήσουμε το φυσιολογικό εύρος των αρθρώσεων και των μυών άρα και να διατηρήσουμε υγειές το αγγειακό σύστημα αποφεύγοντας τον κίνδυνο θρομβοφλεβίτιδας.

Στον Άκτιο εκτός από τις ατομικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας πραγματοποιούνται δύο ομάδες φυσικοθεραπείας την εβδομάδα.

Μέσω της άσκησης ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ των ενοίκων και αποφεύγεται η τάση απόσυρσης από το κοινωνικό σύνολο που είναι πολύ συχνή στην Τρίτη ηλικία.

Βενετία Ρουμπίνη, Φυσικοθεραπεύτρια Μ.Α.

Σπιτικό Φαγητό στον Άκτιο

Σπιτικό Φαγητό στον ΆκτιοΣτον Άκτιο η σωστή διατροφή των ενοίκων είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες.

Κάθε μήνα καταρτίζεται μηνιαίο πρόγραμμα από τους εργαζόμενους στην κουζίνα και την υπεύθυνη νοσηλεύτρια το οποίο ελέγχεται από τον Διευθυντή της Μονάδας και τον Ιατρό Παθολόγο.

Εκτός από την θερμιδική αξία των γευμάτων, σημαντικό ρόλο παίζει και η γευστικότητα, η ποικιλία αλλά και η εποχικότητα των φαγητών που επιλέγονται.

Στο μενού μας, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται: Μοσχαράκι παστιτσάδα, σοφρίτο, ντάκος, club sandwich, γεμιστά, τραχανάς, σουφλέ με 4 τυριά και ζαμπόν, αγκινάρες αλά πολίτα, πίτσα, συκωτάκια πουλιών, γίγαντες, χοιρινό με σέλινο, μπακαλιάρος σκορδαλιά, ψάρι κοκκινιστό στον φούρνο, γιουβαρλάκια με πατάτες τηγανιτές, κοτόπουλο με μπάμιες και πολλά άλλα.

Σίγουρα, όσοι έχετε επισκεφτεί τον Άκτιο σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις μας έχετε γευτεί και οι ίδιοι τα εδέσματα που τρώμε εμείς και οι ένοικοι μας!

Χρώμα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Χρώμα στις Μονάδες Φροντίδας ΗλικιωμένωνΣτον σύγχρονο σχεδιασμό χώρων εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας όπως είναι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων οι κατασκευαστές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους θέματα όπως είναι το χρωματολόγιο των εσωτερικών χώρων.

Η κοινή αντίληψη, η οποία είναι αποδεδειγμένη και επιστημονικά, υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο του γήρατος η αντιληπτική μας ικανότητα μειώνεται σημαντικά και ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστικό έλλειμμα.

Η φωτεινότητα, οι αποχρώσεις ή ακόμη και οι αντιθέσεις των χρωμάτων είναι έννοιες πολύ σχετικές για ηλικιωμένα άτομα που όμως μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα σε χώρους διαβίωσης ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που φιλοξενούν άτομα που πάσχουν από άνοια πρέπει να χρησιμοποιούν τα χρώματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύεται ο φυσικός και ο τεχνητός φωτισμός του χώρου για να γίνεται πιο εύκολα κατανοητός από τα άτομα αυτά. Επίσης οι ερευνητές τονίζουν ότι πολλές φορές ένας χώρος γίνεται ευκολότερα αναγνωρίσιμος από το χρώμα παρά από την λειτουργία του δωματίου (υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κ.α.).

Χρώμα στις Μονάδες Φροντίδας ΗλικιωμένωνΤέλος, οι εργαζόμενοι στις ΜΦΗ μπορούν να χρησιμοποιούν το χρώμα του δωματίου ως τρόπο υπενθύμισης του προσανατολισμού τους (να πάμε από τον μπλε διάδρομο). Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι όσο εξελίσσεται η νόσος οι ασθενείς χάνουν και την ικανότητα της αναγνώρισης των χρωμάτων.

Στους προσωπικούς μας χώρους ένα χρωματισμένο δωμάτιο, ένας διάδρομος ακόμη και ένας τοίχος μπορεί να μας δημιουργήσει αισθήματα ηρεμίας, χαράς ακόμη και ψυχολογικής έντασης. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άτομα που πάσχουν από άνοια και άλλες συναφείς διαταραχές.

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρώματα που έχουν στην βάση του το γκρι αλλά και όλα τα ήπια χρώματα τείνουν να μην γίνονται αντιληπτά από τους ηλικιωμένους. Επίσης προτείνουν ότι το ανοιχτό κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι χρωματισμοί που είναι ορατοί από τους ηλικιωμένους και γενικότερα είναι χρωματισμοί που ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες.

Τέλος οι ζεστές αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου είναι αποχρώσεις που προκαλούν μεγαλύτερο ερέθισμα(stimulating) σε άτομα με άνοια.

Γιάννης Πετρής BSc

Δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής

Δημιουργία Επιστημονικής ΕπιτροπήςΟ Άκτιος ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Νοεμβρίου 2007. 

Από τότε έως σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις οι οποίες όμως ήταν ταυτόχρονα και ευκαιρίες για εμάς για να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε και να προσφέρουμε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Κατά αυτό τον τρόπο βελτιώθηκε η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας τόσο σε επίπεδο ιατρικής περίθαλψης και νοσηλευτικής φροντίδας, όσο και στο επίπεδο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ανακατασκευάσαμε τους χώρους μας, ανανεώσαμε τον εξοπλισμό μας και βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργαζομένων μας, προσφέροντας νέες υπηρεσίες που είναι πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα και ανταποκρίνονται στα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η διαρκής αυτή πορεία εξέλιξης επιβεβαιώθηκε και αναγνωρίστηκε τον Απρίλιο του 2010 όταν ο Άκτιος έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου MD Nursing ο οποίος ειδικεύεται στην ίδρυση και λειτουργία κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων με άνοια. Έκτοτε στην Επιστημονική Επιτροπή του Άκτιου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Καθηγητές Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ Michael Davidson και Shlomo Noy, η Νευρολόγος-Ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, η Ψυχολόγος-Γεροντολόγος Μαρίνα Πολυκάρπου και ο Ψυχολόγος και Δρ Γεροντολογίας Κωστής Προύσκας.

Συμπεριφορικές Διαταραχές στην Άνοια

Συμπεριφορικές Διαταραχές στην ΆνοιαΜολονότι η άνοια ως ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος κατά κανόνα χαρακτηρίζεται από την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών του ασθενούς ως αποτέλεσμα του εκφυλισμού νευρώνων του εγκεφάλου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως και η συμπεριφορά του ατόμου επηρεάζεται σε πολλαπλά επίπεδα και σταδιακά επιδεινώνεται, αποβαίνοντας όχι απλά δυσλειτουργική για τον ίδιο αλλά ιδιαίτερα επιβαρυντική και για το περιβάλλον του.

Τα συμπεριφορικά συμπτώματα της άνοιας, μετρήσιμα μέσω της παρατήρησης, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

 • Ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις
 • Κατάθλιψη/ευφορία, μανία
 • Άγχος και οξυθυμία
 • Αυθορμητισμός/απάθεια/αντίσταση στην φροντίδα
 • Απώλεια της αίσθησης της κούρασης/κόπωσης
 • Επιθετικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται είτε σε φυσικό επίπεδο με βίαιες ενέργειες είτε σε λεκτικό επίπεδο με κραυγές και χρήση ανάρμοστου λεξιλογίου
 • Στην λεκτική επικοινωνία: αρνητισμός, συνεχής απαίτηση για προσοχή, επαναλαμβανόμενες προτάσεις
 • Ασυνήθιστη κινητική συμπεριφορά όπως βηματισμός μπροστά και πίσω, άσκοπη περιπλάνηση στο χώρο ακολουθώντας ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κίνησης, έντονη τάση φυγής και επιτηδευμένο ψάξιμο αντικειμένων σε ασυνήθιστα σημεία.
 • Ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά όπως ανεπιθύμητες σεξουαλικές εκφράσεις, απαλλαγή από τον ρουχισμό και επιδειξεομανία, δημόσιος αυνανισμός.

Τα παραπάνω συμπεριφορικά συμπτώματα επιδεινώνονται καθ’ όλη την πορεία της νόσου εκτός από το τελικό στάδιό της, όπου πλέον η λεκτική επικοινωνία περιορίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά, και παρατηρείται εξάντληση και παύση της κινητικότητας των μυών.

Ευχάριστες δραστηριότητες για άτομα με άνοια

Ευχάριστες δραστηριότητες για άτομα με άνοιαΕίναι δύσκολο να φανταστούμε έναν κόσμο στον οποίο τα παιδιά δεν παίζουν, δε διασκεδάζουν.

Το παιχνίδι και οι ευχάριστες δραστηριότητες είναι έννοιες που έχουν ταυτιστεί με τα αρχικά στάδια της ζωής του ανθρώπου, την παιδική του ηλικία, αλλά η ίδια ανάγκη για παιχνίδι συναντάται σε ηλικιωμένους ανθρώπους και αποκτά ξεχωριστή, θεραπευτική σημασία για άτομα που πάσχουν από άνοια.

Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά οι ανάγκες ενός μικρού παιδιού και ενός ανθρώπου με άνοια είναι σε πολλά σημεία ταυτόσημες. Και οι 2 έχουν την ίδια ανάγκη για φροντίδα, αγάπη και προσοχή από τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους, έχουν ανάγκη να κατανοήσουν όλα αυτά που στον κόσμο τους φαίνονται τόσο παράξενα.

Μέσα από το παιχνίδι και την ευχάριστη δραστηριότητα τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν αυτόν τον κόσμο, να πειραματιστούν με πράγματα που τους κινούν την περιέργεια και να νιώσουν ψυχική ευφορία μέσα από τη διαδικασία αυτή.

Μολονότι ένας άνθρωπος που υποφέρει από άνοια μας δίνει την εντύπωση πως έχει απολέσει πολλές από τις ικανότητες που είχε όντας υγιής, εντούτοις μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το πόσο εύκολα και επιτυχημένα ανταποκρίνεται ο ίδιος άνθρωπος σε μια ευχάριστη δραστηριότητα. Μέσα από την τέχνη, όπως τη ζωγραφική, μπορεί να εξωτερικεύσει την αγωνία και τα συναισθήματά του κατά ένα τρόπο ασφαλή και δημιουργικό.

Ευχάριστες δραστηριότητες για άτομα με άνοιαΜέσα από το τραγούδι μπορεί να αγγίξει χωρίς φόβο συναισθήματα και αναμνήσεις τα οποία, λόγω της φύσης της ασθένειας, είτε βρίσκονται παγωμένα σε κάποιο μέρος μέσα του στο οποίο δεν έχει πρόσβαση πια, είτε αποτελούν πλέον ένα συνονθύλευμα αγχογόνων εμπειριών και δυσάρεστων συναισθημάτων με τα οποία η επαφή αποβαίνει οδυνηρή για τον ίδιο τον ασθενή.

Ουσιαστικά σε ομαδικό επίπεδο οποιαδήποτε απλή δραστηριότητα μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι, από την εύρεση ονομάτων και παράγωγα λέξεων, σε παροιμίες και μεταφορές, σε φανταστικά ταξίδια σε γεωγραφικούς προορισμούς, στη γνωριμία και κοινωνικοποίηση με άλλα μέλη της ομάδας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν όρια παρά αυτά που θέτει η φαντασία μας με μια απλή αλλά απαραίτητη προϋπόθεση: να αισθανθούμε οι ίδιοι πως είμαστε δάσκαλοι και πως απέναντί μας έχουμε «παιδιά» έτοιμα να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, εφόσον τα περιβάλλουμε με αγάπη και ασφάλεια.

Η Μ.Φ.Η. «Άκτιος» αποτελεί υπόδειγμα μονάδας που δίνει έμφαση στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών με άνοια μέσα από την ύπαρξη ενός σταθερού καθημερινού προγράμματος ευχάριστων δραστηριοτήτων.

Εξάλλου από τη στιγμή που δε θα στέλναμε ποτέ τα παιδιά μας σε μια κατασκήνωση όπου δε θα είχαν τη δυνατότητα να παίξουν, ας μην στερήσουμε από τον πατέρα μας, τη μητέρα μας ή τον παππού μας τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν όταν εμπιστευθούμε τη φροντίδα τους σε μια Μ.Φ.Η.

Ευριπίδης Γαβράς, Ψυχολόγος Μ.Α.

Δραστηριότητες στον Άκτιο

Οι ένοικοί μας παίζουν, απασχολούνται, συμμετέχουν, ψυχαγωγούνται, περιηγούνται
και γνωρίζουν νέα πράγματα καθημερινά.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοθεραπεία και Άσκηση

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην άσκηση και στην κινητοποίηση των ενοίκων μας για καλή φυσική κατάσταση και ποιότητα ζωής.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία και Εκπαίδευση

Υγιές εργασιακό περιβάλλον, εκπαίδευση, ευκαιρίες εξέλιξης, ιδιωτική ασφάλιση γιατί θέλουμε κοντά μας τους καλύτερους!

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Υπηρεσίες

 • Προγράμματα Αξιολόγησης
 • Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια
 • Βραχύχρονη φιλοξενία
 • Ημερήσια απασχόληση
 • Πρόγραμμα Φροντίδας στο Σπίτι
 • Μονάδα Διαβίωσης για Ασθενείς με Νόσο Alzheimer
 • Νοητική Ενδυνάμωση στον Άκτιο ή στην Κοινότητα
 • Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Δελτία Τύπου

Διαβάστε τα δελτία τύπου των εκδηλώσεων των Μονάδων του Άκτιου.

Διαβάστε περισσότερα

Άκτιος

Άκτιος
Οδός Ηπείρου 17, Αγία Παρασκευή
τηλ: 2106515268, 216 9001034

ΑΚΤΙΟΣ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Άκτιος Μονάδα Alzheimer

Άκτιος Μονάδα Alzheimer
Οδός Ηπείρου 17, Αγία Παρασκευή
τηλ: 2106523623

ΑΚΤΙΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ALZHEIMER
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Άκτιος Οδηγός

Άκτιος Οδηγός
Λεωφόρος Ευελπίδων
(πρώην κτίριο ΣΕΟ), Βάρη
τηλ: 210 8973614, 210 8971413

ΑΚΤΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
ΒΑΡΗ

Άκτιος Άρτ Παλάς

Άκτιος Αρτ Παλάς
Οδός Πεντέλης 55, Μαρούσι
τηλ: 2108025125, 210 8022912

ΑΚΤΙΟΣ ΑΡΤ ΠΑΛΑΣ
ΜΑΡΟΥΣΙ

Εταιρικο Προφιλ

Φωτογραφιες και βιντεο εκδηλωσεων

Φωτογραφιες και βιντεο χωρων