1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Εξειδίκευση στην Άνοια
και Παρεμβάσεις

Με εξειδίκευση και παρεμβάσεις για την άνοια, προτείνουμε ένα νέο μοντέλο φροντίδας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίδα Εγκεφαλικών
και Καταγμάτων

Με εξοπλισμό, τεχνογνωσία
και καταρτισμένους συνεργάτες συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση καταγμάτων και εγκεφαλικών.

Διαβάστε περισσότερα

Νοητική Ενδυνάμωση
και Αξιολόγηση

Με νοητική ενδυνάμωση, αξιολόγηση και δραστηριότητες ενισχύουμε τον προσανατολισμό στον χώρο και στον χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικό Μοντέλο Φροντίδας

Το δυναμικό μοντέλο φροντίδας που ακολουθούμε στοχεύει 
στην απασχόληση και στην κινητοποίηση των ενοίκων μας.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Στιγμές μας

Οι Συνεργασίες μας

Προβάλουμε τις συνεργασίες μας γιατί είμαστε περήφανοι για το δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Εκδηλώσεις μας

Τα Νέα μας

 • Εκπαιδευτική Συνεργασία με τον Οργανισμό Korea Gapyear
 • Οδηγός: «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια»
 • LTC-MAN
 • Άκτιος Οδηγός
 • Άκτιος Αρτ Παλάς
 • Ώρες Επισκεπτηρίου στον Άκτιο
 • Σταθμός Ημερήσιας Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Άκτιος είναι ίσως ο πιο εξειδικευμένος οργανισμός μακροχρόνιας φιλοξενίας ηλικιωμένων με άνοια στην Ελλάδα. Το μοντέλο φροντίδας που ακολουθείται στις μονάδες μας είναι δυναμικό με έμφαση στην απασχόληση και κινητοποίηση και όχι στην παθητική φροντίδα.

Πραγματοποιούνται ομάδες δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα γίνονται ομάδες γυμναστικής και άσκησης, ενώ εκπαιδευμένοι φυσικοθεραπευτές μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη παρέμβαση για τόνωση της κινητικότητας και ενδυνάμωση των μυών.

Στον Άκτιο διοργανώνουμε σεμινάρια εκπαίδευσης της οικογένειας στη συμπεριφορά στα άτομα με άνοια. Παράλληλα, εκπαιδεύουμε διαρκώς τους συνεργάτες μας στην εξειδικευμένη φροντίδα και συμπεριφορική παρέμβαση.

Οι φιλοξενούμενοί μας χωρίζονται σε επίπεδα σύμφωνα με τη λειτουργικότητα και τη γνωστική τους λειτουργία. Σε κάθε επίπεδο παρέχεται 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα, παρακολούθηση από Παθολόγο και Νευρολόγο, ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες από ψυχολόγους και κοινωνικό λειτουργό, ομάδες άσκησης και ατομικά προγράμματα φυσικοθεραπείας από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές. 

Ακολουθούν λίγα λόγια για την άνοια και για τους τρόπους που επιλέγουμε για να προσεγγίζουμε εμείς στον Άκτιο τους ανθρώπους με άνοια:

Η Άνοια σήμερα

Η άνοια είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Η άνοια τύπου Alzheimer είναι μια νευρολογική εκφυλιστική ασθένεια που επιδρά σταδιακά σε όλη την καθημερινότητα του ατόμου και επιβαρύνει όχι μόνο τον ίδιο τον πάσχοντα αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, που αρχικά τουλάχιστον αναλαμβάνει το ρόλο να τον φροντίζει. Η νόσος Alzheimer επηρεάζει τη μνήμη, τη συμπεριφορά και τις νοητικές λειτουργίες (π.χ. κριτική ικανότητα, ομιλία) όπως επίσης και βασικές ζωτικές λειτουργίες όπως η βάδιση, ο ύπνος και η κατάποση και η ικανότητα ελέγχου των σφιγκτήρων του σώματος.

Στην αρχή της νόσου τα συμπτώματα όπως η έκπτωση της μνήμης μπορεί να είναι τόσο ασήμαντα που να μην είναι παρατηρήσιμα, ούτε από τον ίδιο τον ασθενή ούτε από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο φανερά και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εργασία του ατόμου και στις κοινωνικές του δραστηριότητες. Πρακτικές δυσκολίες σε ασχολίες της καθημερινότητας όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο και η χρήση της τουαλέτας σταδιακά γίνονται τόσο σοβαρές ώστε τελικά το άτομο να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τη φροντίδα των άλλων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προληπτική ή θεραπευτική αγωγή για τη νόσο του Alzheimer. Παρόλα αυτά, μια σειρά νέων φαρμάκων μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να συμβάλει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων όπως η αναστάτωση, το άγχος, οι ψευδαισθήσεις και η αϋπνία. Μερικές φορές αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης, όμως η βελτίωση αυτή δεν είναι ούτε ιδιαίτερα σταθερή ούτε τόσο σημαντική. Κατά συνέπεια, άλλες φαρμακολογικές στρατηγικές όπως η αποσύνθεση της αμυλοειδούς πλάκας μελετώνται αυτό τον καιρό.

Μολονότι το προσδόκιμο της ζωής αυξήθηκε θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες με τη ραγδαία ανάπτυξη της ιατρικής και τη θεραπεία νόσων όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, εντούτοις δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη πρόοδο στη θεραπεία ασθενειών του γήρατος όπως η άνοια τύπου Alzheimer, η αγγειακή άνοια και το Parkinson. Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα δημογραφικά στοιχεία, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχου περίπου 200.000 άνθρωποι που υποφέρουν από κάποιου τύπου άνοιας με τον αριθμό αυτόν συνεχώς να αυξάνεται. Ενδεικτικά οι έρευνες αναφέρουν πως ένα ποσοστό 10% όλων των ανθρώπων άνω των 65 ετών και 35% άνω των 80 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή άνοιας, ενώ από το συνολικό ποσοστό των ασθενών με άνοια το 50-70% παρουσιάζει άνοια τύπου Alzheimer.

Η φροντίδα της Άνοιας

Παραδοσιακά, η φροντίδα παρέχεται στο σπίτι είτε από την οικογένεια είτε από έμμισθο προσωπικό. Οι ασθενείς χρειάζονται φροντίδα σε 24ωρη βάση και η λειτουργικότητα ολόκληρης της οικογένειας διαταράσσεται σε σημαντικό βαθμό. Παράλληλα, πλήθος εξειδικευμένων, μη-φαρμακευτικών, παρεμβάσεων δεν είναι δυνατόν να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν σε μια κατοικία. Το γεγονός αυτό είναι πιο εμφανές ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου οι περισσότερες οικογένειες ζουν σε έναν περιορισμένο χώρο και έχουν απαιτητικά προγράμματα εργασίας.

Η απόφαση μεταφοράς ενός μέλους της οικογένειας σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα αμφιθυμίας, ενοχής και συναίσθημα εγκατάλειψης. Εντούτοις, η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών φροντίδας από ανειδίκευτο προσωπικό στο σπίτι, καθώς και η ανάγκη εξειδικευμένων παρεμβάσεων καθιστά απαραίτητη την εισαγωγή ενός ηλικιωμένου σε εξειδικευμένες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όπως ο Άκτιος.

Συμπεριφορά στους ανθρώπους με Άνοια

Όπως έχουμε διαπιστώσει, και όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, μετά τη διάγνωση ενός μέλους της οικογένειας με τη νόσο Alzheimer, τα υπόλοιπα μέλη βιώνουν πόνο και θλίψη. Πολλές φορές, ο ασθενής χάνει τον προσανατολισμό του στο χρόνο και τον χώρο και βρίσκεται ψυχικά σε μια πολύ νεώτερη ηλικία. Ο πόνος της οικογένειας ουσιαστικά οφείλεται στην αλλαγές που παρατηρούν όχι μόνο στη συμπεριφορά αλλά και σε όλη την προσωπικότητα του ασθενή, αλλαγές οι οποίες τελικά σηματοδοτούν το τέλος της σχέσης τους με τη ως μορφή που είχε ως τώρα. Οι αλλαγές στη προσωπικότητα και στη συμπεριφορά έχουν, επίσης, αντίκτυπο και στους ίδιους τους εργαζόμενους στη φροντίδα.

Για το λόγο αυτό χρειάζεται, όσοι εργάζονται με ανοϊκούς ασθενείς, να μπορούν να διακρίνουν και να σέβονται την ανοϊκή πραγματικότητα του ασθενή. Αυτό σημαίνει πως όποιος αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός ανθρώπου με άνοια θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τα ψυχωτικά συμπτώματα και τις συμπεριφορικές διαταραχές που προκύπτουν από την άνοια, να αποδέχεται την ιδιαιτερότητα του ηλικιωμένου και να απλοποιεί την καθημερινότητα χωρίς όμως να αφήνει τον παραλογισμό να επηρεάζει την ίδια την ποιότητα της φροντίδας.

Είναι χρήσιμο να έχουμε υπόψη μας κάποιες βασικές αρχές συμπεριφοράς όταν φροντίζουμε έναν ηλικιωμένο με άνοια:

 • Η ποιότητα της φροντίδας που προσφέρουμε εξαρτάται άμεσα από την δική μας ψυχολογική κατάσταση.
 • Η συναισθηματική μας κατάσταση και η βιωματική μας εμπειρία μεταδίδεται στον ασθενή. Έτσι το δικό μας άγχος μπορεί να προκαλέσει άγχος στον ασθενή, ο φόβος μας να επιφέρει φόβο και καχυποψία και ο εκνευρισμός μας να προκαλέσει νευρικότητα.
 • Η υπερβολική καταπίεση του ηλικιωμένου και αντιστρόφως η υπερβολική ανοχή είναι πιθανόν να προκαλέσουν διέγερση και ασυδοσία αντίστοιχα.
 • Υπάρχει πάντα ένας διαφορετικός τρόπος για να πείσουμε τον ασθενή να κάνει αυτό που επιθυμούμε.
 • Υπάρχει πάντα και άλλη οπτική των πραγμάτων από τη δική μας και πρέπει να τη σεβαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε αρμονική συμβίωση και ποιοτική φροντίδα ενός ηλικιωμένου.

Δραστηριότητες στον Άκτιο

Οι ένοικοί μας παίζουν, απασχολούνται, συμμετέχουν, ψυχαγωγούνται, περιηγούνται
και γνωρίζουν νέα πράγματα καθημερινά.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοθεραπεία και Άσκηση

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην άσκηση και στην κινητοποίηση των ενοίκων μας για καλή φυσική κατάσταση και ποιότητα ζωής.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία και Εκπαίδευση

Υγιές εργασιακό περιβάλλον, εκπαίδευση, ευκαιρίες εξέλιξης, ιδιωτική ασφάλιση γιατί θέλουμε κοντά μας τους καλύτερους!

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Υπηρεσίες

 • Προγράμματα Αξιολόγησης
 • Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια
 • Βραχύχρονη φιλοξενία
 • Ημερήσια απασχόληση
 • Πρόγραμμα Φροντίδας στο Σπίτι
 • Μονάδα Διαβίωσης για Ασθενείς με Νόσο Alzheimer
 • Νοητική Ενδυνάμωση στον Άκτιο ή στην Κοινότητα
 • Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Δελτία Τύπου

Διαβάστε τα δελτία τύπου των εκδηλώσεων των Μονάδων του Άκτιου.

Διαβάστε περισσότερα

Άκτιος

Άκτιος
Οδός Ηπείρου 17, Αγία Παρασκευή
τηλ: 2106515268, 216 9001034

ΑΚΤΙΟΣ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Άκτιος Μονάδα Alzheimer

Άκτιος Μονάδα Alzheimer
Οδός Ηπείρου 17, Αγία Παρασκευή
τηλ: 2106523623

ΑΚΤΙΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ALZHEIMER
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Άκτιος Οδηγός

Άκτιος Οδηγός
Λεωφόρος Ευελπίδων
(πρώην κτίριο ΣΕΟ), Βάρη
τηλ: 210 8973614, 210 8971413

ΑΚΤΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
ΒΑΡΗ

Άκτιος Άρτ Παλάς

Άκτιος Αρτ Παλάς
Οδός Πεντέλης 55, Μαρούσι
τηλ: 2108025125, 210 8022912

ΑΚΤΙΟΣ ΑΡΤ ΠΑΛΑΣ
ΜΑΡΟΥΣΙ

Εταιρικο Προφιλ

Φωτογραφιες και βιντεο εκδηλωσεων

Φωτογραφιες και βιντεο χωρων